Za tijesto:


720 g mekog brašna (+ još malo za premesivanje i razvlačenje)
1 kašika soli
10 g praška za pecivo
3 cela jaja
400 ml jogurta
ulje za prženje
Za nadjev (po želji):

300 g šunkarice
150 g polutvrdog, topljivog sira
150 ml kečapa sa paradajz sokom
malo origana

Priprema

Priprema tijesta:

U veću posudu sipati 700 g brašna, so i prašak za pecivo, pa dobro promiješati.
Dodati jaja i jogurt, pa sjediniti sastojke.
Mijesiti dok se ne dobije mekano tijesto. Ako je potrebno, dodati još oko 20 g brašna (zavisi od veličine jaja).
Tijesto ostaviti da odstoji dok se sprema nadjev.

Priprema nadjeva:

Narendati šunkaricu i sir.
Dodati kečap i posuti origanom.
Sve dobro sjediniti. Smesa treba da bude vlažna, ali dovoljno gusta da ne curi tokom prženja.
Oblikovanje pancerota:

Razvući tijesto na debljinu oko 5 mm.
Na razdaljini od 5 cm od ruba testa staviti po jednu kašiku nadjeva.
Preklopiti tijesto preko nadjeva, pa uz pomoć činije pritisnuti i oblikovati polukrug.
Tako formirati sve pancerote dok ima tijesta i nadjeva. Ostatak testa ponovo razvući i ponoviti postupak.
Ako nadjev ponestane, može se isjeći samo prazno tijesto – kao mekike.

Prženje:

U dubljoj tavi zagrijati ulje na jačoj temperaturi (oko 7 od 9).
Pancerote pržiti do zlatno-smeđe boje. Prva tura će se peći sporije, a naredne brže jer će ulje biti dobro ugrijano.
Vaditi ih na ubrus da upiju višak masnoće.

Savjet

Pancerote su najljepše dok su tople, ali su mekane i kad se ohlade. Odlično idu uz čašu jogurta ili kefira.