Sastojci
Za podlogu:
200 gr kakao ili Oreo keksa (bez kreme)
80 gr putera (otopljenog)
Za fil:
500 ml mlijeka
2 praška za puding od vanile (bez šećera)
100 gr šećera
200 gr omekšalog putera
250 gr maskarpone sira ili krem sira za cheesecake
Za glazuru:
150 gr crne ili mliječne čokolade
100 ml slatke pavlake (30% masnoće)
Priprema
1. Podloga:
Samljeti keks u blenderu ili staviti u kesu i usitniti valjkom. Pomješati sa otopljenim puterom i ravnomjerno rasporediti u pleh (20×30 cm). Dobro pritisnuti i staviti u frižider da očvrsne.
2. Fil:
Skuhati puding sa mlijekom i šećerom, pa ostaviti da se ohladi. Umutiti puter pjenasto, postepeno dodavati ohlađeni puding, zatim maskarpone. Miješati dok krem ne postane potpuno gladak. Rasporediti preko podloge i zagladiti.
3. Glazura:
Zagrijati slatku pavlaku do tačke ključanja. Dodati nasjeckanu čokoladu i mješati dok se ne istopi u glatku smjesu. Preliti preko krema i ravnomjerno rasporediti.
4. Hlađenje:
Tortu ostaviti da se hladi najmanje 4 sata, a idealno preko noći, prenosi Novosti.rs.