Ovaj način pripreme knedli sa šljivama će oduševiti sve koji su izbjegavali da spremaju ovaj slatkiš zbog dugotrajnog barenja i meljanja krompira. Naime, umjesto običnog, ovdje se koristi instant krompir pire.

Potrebno je:


120 g instant krompir pirea

4 dl vode

200 g brašna

3 kašičice ulja + još za prženje prezli

1 jaje srednje veličine

šljive (po potrebi)

prezle

šećer (po potrebi za valjanje šljiva i posipanje knedli)

Napravite tijesto od instant krompir pirea, brašna, jajeta, 3 kašičice ulja i vode. Šljive prepolovite, očistite od koštica i uvaljajte u šećer.

Od tijesta odvojite komad i razvucite na pobrašnjenoj površini krug prečnika 7- 8 cm i debljine oko pola centimetra. Stavite polovinu šljive na sredinu kruga i uvijte je tijestom, a zatim uvaljajte rukama. (Veličina testa za svaku knedlu zavisi od veličine šljiva).

Na šporet stavite dublju šerpu s vodom i zagrijavajte dok ne počne da ključa. Spuštajte knedle polako u ključalu vodu.

Kada knedle isplivaju na površinu, izvadite ih pomoću rešetkaste kašike i propržite u tavi s prezlama na malo ulja.

Knedle pospite šećerom i poslužite.