Zgnječeni pečeni krompiri idealni su za jednostavan, ali ukusan ručak, jer je dva puta termički obrađen.
Hrskavost je zagaraqntovana ako krompir prije stavljanja u rernu zgnječite viljuškom, čašom ili kakvim drugim kuhinjskim pomagalom, odnosno ako mu izravnate površinu, piše Pun kufer, prenosi Radio Sarajevo.
Ne zaboravite sve zajedno pokapati uljem te dodati začine.
Sastojci:
1 kg malih crvenih krompira
½ male kašike bijelog luka u prahu
½ male kašike luka u prahu
sol i biber po želji
biljno ulje za premazivanje
svježi peršun za posluživanje
Priprema:
1. Dobro operite krompire od svih eventualnih nečistoća. Najbolje rezultate ćete dobiti ako koristite male krompire u kori, no možete se poslužiti i većim krompirimakoje ste narezali na otprilike jednake kocke.
2. Ubacite očišćene krompire u lonac s vodom i kuvajte 20 do 25 minuta, odnosno dok viljuškom možete lako probiti površinu krompira.
3. Ocijedite kuvane krompire od vode i pustite ih da se ohlade oko pet minuta.
4. Zagrijte rernu na 220 stepeni.
5. Prebacite kuvane krompire na lim za pečenje koji ste premazali uljem. Viljuškom ili gnječilom zgnječite krompire kako biste ih izravnali na debljinu od oko jednog centimetra.
Imajte na umu da što je krompir tanji, to će kasnije biti hrskaviji.
6. Pokapajte krompire s još malo ulja, te začinite solju, biberom, bijelim lukom i lukom u prahu.
7. Stavite peći u rernu na 25 do 30 minuta dok ne postanu hrskavi.
8. Poslužite krompire tople sa začinskim biljem po želji.
Prijatno!