Ukoliko ste ljubitelj faširanog mesa i palačinki, ovo je idealan recept za vas - ukusne zapečene palačinke punjene faširanim mesom, prelivene bogatim umakom od paradajza i sirom.
Oglas

Ovo jelo idealno je za ručak, večeru ili posebne prilike kada želite oduševiti svoje ukućane ili goste toplim, sočnim i bogatim zalogajima. U nastavku recept za pripremu ovog jela, piše Klix.
Sastojci:

2 glavice luka

800 g miješanog mljevenog mesa

1 kašika pasiranog paradajza

200 g svježeg cherry paradajza

250 ml vode

1 povrtna kocka za supu

200 g ribanog sira Gouda

1 kašika mix začina

so i biber po ukusu

Priprema:

Luk sitno nasjeckajte i propržite na malo ulja dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso i nastavite dinstati dok ne porumeni. Kada je gotovo, sklonite s vatre i ostavite sa strane.

Na malo ulja propržite drugi dio luka sa mix začinima, solju i biberom. Kada luk omekša, dodajte pasirani paradajz i kratko promiješajte. Zatim dodajte sitno sjeckani cherry paradajz, vodu i povrtnu kocku. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dobijeni umak podijelite na dva jednaka dijela - u jedan dio dodajte pripremljeno meso i promiješajte, dok drugi dio ostavite sa strane.

Palačinke pripremite malo deblje nego inače. Svaku palačinku napunite pripremljenom smjesom mesa i umaka, pa ih složite u posudu za pečenje.

Preostalim umakom prelijte palačinke u posudi, a zatim ih pospite naribanim sirom. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok se sir lijepo ne rastopi i zapeče.

Prije posluživanja, palačinke možete ukrasiti svježim začinskim biljem poput peršuna ili bosiljka. Poslužite toplo uz salatu po izboru.

Prijatno!

(Klix)