Sočni pileći sote na kremastom pireu od graška pravo je otkriće za ljubitelje laganih i zdravih obroka.
Tajna njegovog savršenog okusa krije se u pažljivo odabranoj mješavini začina, koja daje piletini neodoljivu aromu. Grašak u pireu donosi svježinu, bogatstvo proteina i vlakana, čineći ovo jelo hranjivim i laganim za probavu. Spoj jednostavne pripreme i vrhunskog okusa čini ga savršenim izborom za svaki dan, piše Klix.
Sastojci za sote
600 g pilećih filea
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
1 kašikica soli
2 kašikice mješavine začina
1 kašika senfa
1 šolja vrhnja za kuhanje
1 kašikica dimljene crvene paprike
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
Sastojci za pire od graška
400 g graška
50 g krompira
2 kašike maslaca ZiM
1 kašikica soli
½ kašikice bibera
3 kašike mlijeka
muškatni oraščić
Priprema
Grašak i krompir skuvati u slanoj vodi da omekšaju. Procijediti, dodati maslac, sol, biber, muškatni oraščić i mlijeko. Sve izblendati u pire. Crveni i bijeli luk sitno nasjeckati te propržiti na ulju i maslacu. Dodati meso koje je potrebno pržiti dok ne porumeni, posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina. Dodati senf, dimljenu papriku te podliti sa temeljcem ili vodom.
Pustiti da se lagano kuva 10 minuta. Dodati vrhnje za kuvanje i pustiti da se sastojci sjedine. Servirati sa pripremljenim pireom graška.
(Klix)