Zimnica je neizostavan dio tradicije na našim prostorima, a pored ajvara, turšije i kiselih paprika, sve češće se priprema i ukusna mrkva sa bijelim lukom.

Ovaj recept je jednostavan, zdrav i odličan dodatak svakom obroku tokom zime. Hrskava mrkva u aromatičnoj marinadi, obogaćenoj bijelim lukom i peršunom, pravi je pogodak za sve ljubitelje domaće zimnice.

Osnovne informacije


Kuhinja: domaća, tradicionalna

Tip jela: zimnica / salata

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Ukupno vrijeme pripreme: 24 sata (sa stajanjem)

Kalorije: oko 45 kcal na 100 g

Broj porcija: oko 10–12 tegli (zavisno od veličine)

Težina pripreme: laka

Sastojci:


3 kg mrkve

300 g bijelog luka

300 ml sirćeta

400 ml vode

2 veze peršuna

100 g soli

Priprema:


Priprema mrkve – Operite i očistite mrkvu, a zatim je isijecite na kolutove ili štapiće, po želji. Blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta, pa ocijedite i ostavite da se ohladi.

Priprema bijelog luka i peršuna – Oljuštite bijeli luk i podijelite ga na čenove. Peršun operite i sitno isjeckajte.

Marinada – U šerpi pomiješajte vodu, sirće i so. Stavite da proključa i kuvajte nekoliko minuta dok se so potpuno ne otopi.

Punjenje tegli – U sterilisane tegle slažite šargarepu, između redova dodajte bijeli luk i peršun.

Zalivanje – Vruću marinadu sipajte preko šargarepe i povrća u teglama, tako da sve bude potpuno potopljeno.

Zatvaranje i čuvanje – Zatvorite tegle metalnim poklopcima, okrenite ih naopačke i ostavite da se ohlade. Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.