Iako ih je naravno najlakše kupiti u prodavnici i samo poslužiti kod kuće, mnogi od nas složiće se da "to nije to" i da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.

Nije komplikovano, ali zahtijeva vrijeme...

Domaća priprema nije veoma zahtjevna, ali traži izdvajanje malo slobodnog vremena. U nastavku pročitajte šta će vam sve biti potrebno kao i postupak njihove pripreme, i zapamtite da količina potrebne tečnosti zavisi od veličine krastavaca te veličine i oblika tegle u koju ih spremate.

Sastojci:

- krastavac 3 kg

- voda 3 l

- alkoholno sirće 500 ml

- šećer 200 g

- so 100 g

- mirođija - 1 svježi snop

- čili pahuljice 0,5 kašičica

- gorušica 2 kašike

- korijander - sjemenke 2 kašike

- konzervans 1 kašičica

Postupak:

1. Krastavce dobro operite, ako je potrebno koristite četku ili sunđer.

2. Tegle i njihove poklopce takođe operite i osušite. Poželjno je i da ih sterilišete.

3. Krastavce na gusto poslažite u tegle kako se nakon ulivanja tečnosti ne bi dizali na površinu. Ako vam to ne uspije, da ih zadržite ispod površine tečnosti možete se koristiti i kupovnim mrežicama za tu namjenu.

4. Ostale sastojke stavite u lonac na srednje jaku vatru. Sačekajte da tečnost provri, a zatim kuvajte dok se so i šećer ne otope.

5. Dobijenom tečnošću prelijte prethodno naslagane krastavce te zatvorite tegle.

6. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe. Otvorenu teglu čuvajte u frižideru.