No jeste li ikada pokušali zapeći ove sastojke u rerni i stvoriti jedno sočno jelo?

Zapečene špagete s mljevenim mesom i tri vrste sira su svojevrsna kombinacija špageta bolonjez i lazanja.

Sastojci:


700 ml umaka od paradajza za tjesteninu

450 g sušenih špageta

450 g mljevene junetine

400 g naribane mozzarelle

300 g svježeg sira

30 g naribanog parmezana

5 kašika maslaca

2 velika jaja

1 luk

so i biber po želji

svježi bosiljak po želji

Priprema:


Zagrijte rernu na 180 stepeni. Skuhajte špagete al dente prema uputama s pakovanja.

U velikoj tavi dinstajte luk dok ne omekša i mljeveno meso dok ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam trebati desetak minuta.

U mljeveno meso dodajte umak od paradajza, posolite i pobiberite. Stavite sa strane.

U velikoj zdjeli umutite dvoje jaja, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem i naribanim parmezanom. U smjesu dodajte kuvane špagete i sve dobro promiješajte.

U namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje stavite polovinu kuvanih špageta i raspodijelite ih po cijeloj površini.

Preko špageta stavite polovinu svježeg sira, umaka s mljevenim mesom i mozzarellu.

Ponovite postupak i s drugom polovinom sastojaka. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u rerni 40 minuta.

Uklonite aluminijsku foliju i pecite sve zajedno još 20-ak minuta da se sir rastopi i zapeče.

Poslužite s listićima svježeg bosiljka.

BONUS VIDEO: