Sastojci:


Za testo:



  • 250 ml kefira

  • 2 jajeta

  • 180-200 g brašna

  • 2 kašičice praška za pecivo

  • 3 kašike biljnog ulja

  • ½ kašičice soli


Za fil:

  • 2 srednje tikvice

  • 1 paprika

  • So i biber po ukusu

  • parče sira

  • Svježa mirođija (po želji)


Dekoracija:

  • 1 paradajz


Priprema:


Ova pita je pravi spas kada vam treba nešto brzo, jednostavno i ukusno, a nemate vremena za razvlačenje kora. Svježe tikvice i paprika daju joj laganu svježinu i sočnost, dok tijesto sa jajima i kefirom obezbjeđuje savršenu mekoću i punoću ukusa. Idealna je za svaki dan, kad želite da se brzo počastite domaćim jelom.



Savjet:

Obavezno dobro iscedite tikvice ako su previše vlažne, kako pita ne bi bila raskvašena.





Operite tikvice i papriku. Tikvice narendajte na krupno rende, papriku isjeckajte na kockice. Sitno isjeckajte luk i bijeli luk. U činiji pomiješajte povrće. Posolite, pobiberite i po želji dodajte peršun. Izmrvite parče sira i sve promiješajte.

U većoj posudi umutite jaja sa kefirom i uljem. Dodajte prosijejano brašno sa praškom za pecivo i so. Dobro sjedinite da dobijete glatko tijesto, malo gušće od testa za palačinke. U pleh sipajte polovinu testa, rasporedite fil pa prelijte ostatkom tijesta. Poređajte odozgo kriške paradajza.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok pita ne porumeni i ne postane čvrsta na dodir. Ostavite da se malo prohladi prije sječenja.

(Stvar ukusa)