Sastojci:
1 pakovanje gotovog tijesta (lisnato, pizza ili tanko dizano)
2 kašike paradajz pirea
1 kašika maslinovog ulja
½ kašičice origana
So, biber, bijeli luk u prahu – po ukusu
100 g šunke (po izboru)
50 g pečuraka (tanko sječenih)
1 mala glavica crnog luka (sitno sjeckana)
100 g rendane mocarele
1 žumanjce (za premazivanje)
Priprema:
Kad vam dosadi klasična pica, a ipak vam se jede nešto slično – pica vekna je pravi izbor. Pravi se od razvučenog tijesta, puni se omiljenim sastojcima kao prava pica, urola kao savijača, pa se peče cijela i na kraju siječe na fine rolate.
Hrskava spolja, sočna iznutra, savršena je za grickanje, druženja, užinu za školu, pa čak i večeru kad hoćete da oduševite sve za stolom.
Savjet:
Tijesto urolajte čvrsto, ali ne previše zategnuto – tako će fil ostati ravnomjerno raspoređen i neće curiti. Ako želite dodatnu hrskavost, prije pečenja pospite veknu kašičicom kukuruznog brašna.
Razvucite tijesto na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.
U činijici pomiješajte paradajz pire, maslinovo ulje, origano i začine po ukusu. Premažite cijelu površinu tijesta ovim sosom.
Pospite rendani sir, pa rasporedite šunku, pečurke i sjeckani luk. Pažljivo urolajte tijesto u čvrstu veknu, počevši sa duže strane, kao savijaču. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite veknu žumanjcetom i po želji pospite susamom ili sirom. Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 25–30 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Ostavite da odstoji 5 minuta, pa sijecite na debele rolate i poslužite toplo.