Brzo i jednostavno jelo sa šparglama kuvanim na pari može biti vaš izbor za današnji ručak ukoliko ste ostali bez ideja.

Sastojci:

špargle

10 kašika neslanog maslaca

3 žumanca

1 kašika soka od limuna

1/2 kašičice soli

1 prstohvat cayenne sosa

Priprema:

Očistite špargle, a prstima odlomite čvrste krajeve. U veliku, plitku tavu naspite pola litra vode te ih kuhajte na rešetki za kuvanje na pari. Kuvajte ih 3-5 minuta, dok ne omekšaju, ali trebaju biti još malo hrskave, definitivno ne kašaste. Vrijeme ovisi o tome koliko su debele.

Holandski umak:

U malom loncu otopite maslac. U blender stavite žumance, limunov sok, so i cayenne.

Miješajte jaja 20-30 sekundi na srednjoj do srednje velikoj brzini, dok ne postanu svijetlija

Smanjite blender na najnižu brzinu i polako ulivajte vrući otopljeni puter dok blender radi. Nastavite miksati nekoliko sekundi nakon što ste stavili sav maslac. Probajte umak i prema potrebi dodajte još soli ili limunovog soka. Držite na toplom dok kuvate špargle na pari.

Prijatno!

(Coolinarka)