Krem čorba od kukuruza puna je ukusa, osvježavajuća, a priprema se vrlo brzo i lako, zbog čega je kao takva odličan izbor za užurbane ljetnje dane.

Sastojci:


1 crveni luk

2 kašike ulja

1 kašičica mljevene crvene paprike

200 g kuvanog kukuruza (iz konzerve ili zamrznutog)

1 kašičica soli

pola kašičice bibera

300 ml mlijeka

200 ml vode

1 kašika maskarpone sira (ili 3 kašike pavlake za kuvanje)

po želji: ljuta mljevena paprika

Priprema:


Iscjeckajte crveni luk na jednake komade, pa ga stavite da se prži na vrelom ulju (koristite šerpu u kojoj možete lako izblendirati supu).

Posolite luk i pržite još nekoliko minuta dok ne omekša, uz povremeno miješanje. Kada luk omekša, dodajte kašičicu crvene paprike i promiješajte.

Odmah dodajte kukuruz, promiješajte i sipajte mlijeko i vodu. Začinite biberom i, ako želite ljuće, dodajte ljutu papričicu.

Pustite da proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta. Nakon toga pažljivo izblendirajte supu.

Vratite supu na ringlu, dodajte kašiku maskarpone sira i kuvajte dok se sir ne otopi. Probajte i prilagodite začine svom ukusu.

Poslužite sa prepečenim kockicama hljeba i svježim začinskim biljem po želji, piše Stil.