Krem čorba od kukuruza puna je ukusa, osvježavajuća, a priprema se vrlo brzo i lako, zbog čega je kao takva odličan izbor za užurbane ljetnje dane.
Sastojci:
1 crveni luk
2 kašike ulja
1 kašičica mljevene crvene paprike
200 g kuvanog kukuruza (iz konzerve ili zamrznutog)
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
300 ml mlijeka
200 ml vode
1 kašika maskarpone sira (ili 3 kašike pavlake za kuvanje)
po želji: ljuta mljevena paprika
Priprema:
Iscjeckajte crveni luk na jednake komade, pa ga stavite da se prži na vrelom ulju (koristite šerpu u kojoj možete lako izblendirati supu).
Posolite luk i pržite još nekoliko minuta dok ne omekša, uz povremeno miješanje. Kada luk omekša, dodajte kašičicu crvene paprike i promiješajte.
Odmah dodajte kukuruz, promiješajte i sipajte mlijeko i vodu. Začinite biberom i, ako želite ljuće, dodajte ljutu papričicu.
Pustite da proključa, smanjite temperaturu i kuvajte 10 minuta. Nakon toga pažljivo izblendirajte supu.
Vratite supu na ringlu, dodajte kašiku maskarpone sira i kuvajte dok se sir ne otopi. Probajte i prilagodite začine svom ukusu.
Poslužite sa prepečenim kockicama hljeba i svježim začinskim biljem po želji, piše Stil.