Čuveni italijanski kuvar dao je savjet kad je najbolje da koristite meko, a kada oštro brašno.



Kada koristiti meko (glatko) brašno?



Meko brašno je finije samljeveno, sa manjim česticama, što ga čini idealnim za pripremu laganih i prozračnih tijesta. Zbog svoje strukture, meko brašno brzo upija tečnost, što doprinosi mekoći i elastičnosti tijesta. Preporučuje se za:​




  • Hleb

  • Peciva

  • Lisnato testo

  • Savijače

  • Krofne

  • Buhtle

  • Testeninu

  • Mafine

  • Kolače od dizanog testa​




Ova vrsta brašna je posebno pogodna za recepte koji zahtijevaju mekoću i lakoću, poput krofni i lisnatog tijesta. ​



 Kada koristiti oštro brašno?



Oštro brašno ima grublju strukturu sa većim česticama, što ga čini pogodnim za pripremu tijesta koje treba da bude prhko ili da zadrži oblik tokom pečenja. Zbog sporijeg upijanja tečnosti, oštro brašno je idealno za:​




  • Keks

  • Prhke kolače

  • Njoke

  • Pohovanje

  • Zgušnjavanje jela i soseva

  • Kuvano testo (npr. princes krofne, ekleri)

  • Palačinke​



Ako niste sigurni koju vrstu brašna da koristite, mnogi iskusni kuvari preporučuju kombinovanje mekog i oštrog brašna u jednakim proporcijama. Ova kombinacija omogućava postizanje ravnoteže između mekoće i strukture tijesta, što je posebno korisno kod pripreme palačinki, mafina i sličnih jela.

(Stil)