Sastojci za bolonjeze:


1 pakovanje špageta
200 g rendanog parmezana
2 kašike maslinovog ulja
2 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
500 g miješano mljevenog mesa
120 ml crvenog vina
300 ml goveđeg bujona
800 g konzervisanog pasirano paradajza
2 kašike paradajz pirea
2 kašičice šećera
2 kašičice Vorčester sosa
2 lovorova lista
malo soli
malo bibera

Priprema bolonjeza:


U dubokoj šerpi zagrijte ulje i stavite sitno sjeckani crni i beli luk. Pržite kratko sve dok ne promijene boju. Potom, malo pojačajte temperaturu ringle i dodajte mljeveno meso. Varjačom razbijajte meso i pržite sve dok i ono ne promijeni boju.

Potom, kada mljeveno meso bude isprženo, dodajte crno vino, pustite da provri i kuvajte oko minuta, ali miješajte sve vreme da smjesa ne zagori, a i sve dok ne nestane miris alkohola. Poslije ovoga, dodajte sve ostale sastojke, pustite da provri, potom smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 20 minuta. Ukoliko sos bude gust, slobodno možete dodati vodu.

U posebnoj šerpi skuvajte špagete prema uputstvu pa kada sos bude gotov, ubacite špagete i pomiješajte sve da postane kompaktno. Bolonjeze pasta su spremne za konzumiranje.

Prijatno!