Sastojci za hladnu čorbu od tikvica:
- 4 tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 4 šolje bujona od povrća
- 1 kašika maslinovog ulja
- pola čaše kisele pavlake
- so
- biber
- 1 kašičica suvog začina
- rukola
- bosiljak
- feta sir
Priprema hladne čorbe od tikvica:
Isjeckajte crni luk na sitno, pa ga propržite na malo maslinovog ulja, sve dok ne bude proziran i mekan, oko pet minuta. U međuvremenu tikvice isjeckajte na kockice, pa ih dodajte luku, promiješajte i posolite.
Poslijje jednog minuta, nalijte bujon od povrća ili vodu. Poslije pet minuta kuvanja smanjite s najjače na srednju ili tihu temperaturu, pa kuvajte dok tikvice ne omekšaju.
Dodajte suvi začin i biber pred kraj, kao i još soli po ukusu. Isključite, sklonite s ringle i ostavite da se prohladi, pa dobro umutite štapnim mikserom. Kad bude potpuno ohlađeno, prebacite u činiju s poklopcem, pa stavite u frižider najmanje na sat vremena. Prije serviranja, dodajte po kašiku kisele pavlake u tanjir, a po želji ukrasite začinskim biljem ili kockicama feta sira, prenosi Ona.