Sastojci:
1 šoljica pirea od bundeve
pola šoljice smeđeg šećera
1,5 kašičica cimeta
1 kašičica đumbira u prahu
četvrtina kašičice muškatnog oraščića
2 šoljice mascarpona
1 šoljica vrhnja za šlag
2 espressa
0,25 šoljice šećera
32 komada piškota
Priprema:
Pomiješati pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Mutiri dok smjesa ne postane glatka. Dodati mascarpone sir i dobro sjedini.
Dodati slatko vrhnje i miješati dok krema ne postane lagana i pahuljasta.
U drugoj, plitkoj zdjeli pomiješati espresso sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi.
Piškote kratko umakati u kafu, samo nekoliko sekundi sa svake strane, kako se ne bi previše natopile. Polovinu piškota složiti na dno posude za pečenje u ravnom sloju. Na sloj piškota nanijeti polovinu kreme od bundeve i ravnomjerno je rasporediti. Ponoviti postupak: još jednom umočiti piškote u kafu i složi ih preko kreme, zatim prekriti preostalom kremom od bundeve i zagladiti površinu.
Pokriti tiramisu i ostaviti ga u frižideru najmanje osam sati ili preko noći kako bi piškote omekšale, a krema se učvrstila. Prije posluživanja pospi vrh tiramisua cimetom.
(miss7gastro)