Sastojci:

1 šoljica pirea od bundeve

pola šoljice smeđeg šećera

1,5 kašičica cimeta

1 kašičica đumbira u prahu

četvrtina kašičice muškatnog oraščića

2 šoljice mascarpona

1 šoljica vrhnja za šlag

2 espressa

0,25 šoljice šećera

32 komada piškota

Priprema:

Pomiješati pire od bundeve, smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić. Mutiri dok smjesa ne postane glatka. Dodati mascarpone sir i dobro sjedini.

Dodati slatko vrhnje i miješati dok krema ne postane lagana i pahuljasta.

U drugoj, plitkoj zdjeli pomiješati espresso sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi.

Piškote kratko umakati u kafu, samo nekoliko sekundi sa svake strane, kako se ne bi previše natopile. Polovinu piškota složiti na dno posude za pečenje u ravnom sloju. Na sloj piškota nanijeti polovinu kreme od bundeve i ravnomjerno je rasporediti. Ponoviti postupak: još jednom umočiti piškote u kafu i složi ih preko kreme, zatim prekriti preostalom kremom od bundeve i zagladiti površinu.

Pokriti tiramisu i ostaviti ga u frižideru najmanje osam sati ili preko noći kako bi piškote omekšale, a krema se učvrstila. Prije posluživanja pospi vrh tiramisua cimetom.

(miss7gastro)