Torta „Srneća leđa” je klasik domaće poslastičarske tradicije, naročito u zemljama bivše Jugoslavije i centralne Evrope. Ova torta pripada grupi takozvanih anonimnih tradicionalnih kolača koji su se usmenim putem širili kroz domaćinstva, naročito u 19. i 20. vijeku.


Danas vam prenosimo recept sa Deda Miletovog Jutjub kalana za tradicionalnu tortu "Srneća leđa"


Sastojci:


Biskvit:




  • 6 jaja

  • 150 gr oraha

  • 70 gr maslaca ili margarina

  • 100 gr cokolade

  • 120 gr šećera

  • 2 kašike bašna



Fil:




  • 1 jaje

  • 100gr čokolade

  • 120gr maslaca ili margarina

  • 100 gr šećera



Za prelivanje:




  • 150gr čokolade

  • 50gr maslaca ili margarina



Priprema: Unutiti bjelanca u čvrst snijeg. U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom, a potom dodajte maslac i čokoladu, a zatim i bjelance i brašno. Preručiti u kalup pa kada se ispeče biskvit isecite na tri jednaka dijela.


Fil napravite tako što ćete umutiti jaje, skuvati ga na pari sa šećerom. Poslije rastopite i dodajte čokoladu a potom i margarin.


Filujte kore i sve prelijte sa rastopljenom čokoladom.

(Stil)