Ako ste ikada probali pravi italijanski sladoled (gelato) od pistacija, znate koliko to iskustvo može biti neodoljivo.

Iako je teško doći do savršenog recepta za domaći sladoled od pistacija, jer problem je uvijek bio isti – ili nema dovoljno izražen ukus pistacija, ili je tekstura teška i masna - danas vam donosimo recept koji daje savršeno kremast sladoled, sa punim, prirodnim ukusom pistacija i taman toliko slatkoće da ne pretjera.

Sastojci (za oko 1 litar sladoleda):


Za pastu od pistaća:


225 g sirovih pistacija, očišćenih (bez ljuske)

Za osnovu sladoleda (krem):


360 ml punomasnog mlijeka

360 ml slatke pavlake

100 g svijetlog ili tamnog smeđeg šećera (oko ½ šolje)

5 žumanjaka (od velikih jaja)

¼ kašičice morske soli

2 kašičice ekstrakta vanile

180 g (oko ⅔ šolje) paste od pistacija (recept ispod)

Napravite pastu od pistaća:


Zagrejte rernu na 175°C.

Rasporedite sirove pistacije ravnomjerno na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite ih 9–10 minuta, povremeno protresite pleh radi ravnomernog pečenja. Pazite da ne pregore – treba samo da zamirišu i postanu topli.

Vruće pistacije prebacite u jak blender. Procesuirajte prvo dok ne postanu sitno mljeveni, a zatim nastavite dok se ne pretvore u glatku, sjajnu pastu (može trajati i do 15 minuta). Po potrebi zaustavite i kašikom sastružite stranice posude.

Ostavite pastu da se ohladi. Možete je napraviti i unapred – čuva se u frižideru do dvije nedjelje.

Pripremite osnovu za sladoled:


U većem loncu pomiješajte mlijeko, pavlaku, šećer, žumanjce i so. Dobro umutite da se sve sjedini.

Stavite na srednje nisku temperaturu i zagrijavajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne i ne dostigne 70°C. Pazite da ne provri!

Skinite s vatre i procijedite kroz fino sito u čistu činiju kako biste uklonili eventualne komadiće bjelanjaka ili zgrušane dijelove.

Dodajte pastu od pistacija i vanilu, dobro promiješajte dok se sve potpuno ne sjedini.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, idealno preko noći.

Finalna priprema:


Sljedećeg dana izmiješajte ohlađenu bazu (možda se na površini stvorio zadebljani sloj – samo ga promiješajte).

Sipajte u aparat za sladoled i mutite prema uputstvu proizvođača dok se ne zgusne i postane kao soft serve.

Sladoled možete jesti odmah, dok je još mekan, ili ga prebacite u posudu pogodnu za zamrzavanje, pa zamrznite nekoliko sati za čvršću teksturu, piše Ona.rs