Sastojci:

500 ml mlijeka

2 kašike domaćeg kajmaka

2 kašike sitnog bijelog sira (ili feta)

100 g kukuruznog brašna (sitnije mljeveno)

1 kašika putera ili masti

so po ukusu

Priprema:

Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svježu salatu – ne smije da izostane ni cicvara. To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.

Savjet:

Koristite domaći kajmak i sir za autentičan ukus. Ako volite gušću cicvaru, dodajte malo više brašna, a ako želite kremastiju, sipajte još malo mlijeka.

U šerpu sipajte mlijeko i zagrijte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa miješajte dok se ne rastope i mljeko ne postane kremasto. Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano miješajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).

Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i miješajte dok se lijepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo, prenosi Mondo.

Cicvara nije samo jelo – to je miris djetinjstva, praznika i okupljanja. Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.