Ako ste ljubitelj girosa, ova ideja za ručak je nešto što ne smijete da zaobiđete narednih mjeseci. U pitanju je jelo koje je zasitno, osvježavajuće i fenomenalnog ukusa.
Mješavina svega najljepšeg što nudi grčka kuhinja – u jednom tanjiru!
Pun laganog pilećeg mesa, kremastog avokada i fete, uz grčki jogurt i izražen ukus luka i paprike, caciki piletina je jelo zaista vrijedno pažnje za one koji obožavaju caciki sos i giros.Savršen je proljećni i ljetnji ručak, a najbolji dio je što priprema traje vrlo kratko.
Sastojci:
- 2 šolje punomasnog grčkog jogurta
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 600-700 g pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože, isječenih na kockice
- 6 čenova bijelog luka
- 2 male glavice luka
- 1 kašika mljevene paprike
- 1 kašika origana
- crvena tucana paprika, so i crni biber
- 2 mala krastavca
- 1 avokado
- 2 kašike limunovog soka
- 1/4 šolje iseckanog svježeg mirođije
- so i biber po ukusu
- 170 g izmrvljenog feta sira
Priprema
- U činiji pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, piletinu isjeckanu na kockice, sitno sjeckan bijeli i crni luk, mljevenu papriku, origano, tucanu papriku i prstohvat soli i bibera. Ostavite da se marinira 15 minuta na sobnoj temperaturi ili do preko noći u frižideru.
- Zagrijte rernu na 220°C. Poređajte piletinu na podmazan pleh. Pecite 15 minuta, promiješajte i pecite još 5-10 minuta ili dok se potpuno ne obradi termički.
- U međuvremenu, pomješajte krastavce, avokado, limun, mirođiju, so i biber.
- Servirajte tako što ćete staviti listove zelene salate na dno tanjira, pa poređajte komadiće piletine, zatim feta sir, pa mješavinu krastavca i avokada, a potom i mješavinu od jogurta. Po želji možete sve i da pomiješate.