Ako ste ljubitelj girosa, ova ideja za ručak je nešto što ne smijete da zaobiđete narednih mjeseci. U pitanju je jelo koje je zasitno, osvježavajuće i fenomenalnog ukusa.

Mješavina svega najljepšeg što nudi grčka kuhinja – u jednom tanjiru!

Pun laganog pilećeg mesa, kremastog avokada i fete, uz grčki jogurt i izražen ukus luka i paprike, caciki piletina je jelo zaista vrijedno pažnje za one koji obožavaju caciki sos i giros.Savršen je proljećni i ljetnji ručak, a najbolji dio je što priprema traje vrlo kratko.

Sastojci:


  • 2 šolje punomasnog grčkog jogurta

  • 1/4 šolje maslinovog ulja

  • 600-700 g pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože, isječenih na kockice

  • 6 čenova bijelog luka

  • 2 male glavice luka

  • 1 kašika mljevene paprike

  • 1 kašika origana

  • crvena tucana paprika, so i crni biber

  • 2 mala krastavca

  • 1 avokado

  • 2 kašike limunovog soka

  • 1/4 šolje iseckanog svježeg mirođije

  • so i biber po ukusu

  • 170 g izmrvljenog feta sira


Priprema



  1. U činiji pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, piletinu isjeckanu na kockice, sitno sjeckan bijeli i crni luk, mljevenu papriku, origano, tucanu papriku i prstohvat soli i bibera. Ostavite da se marinira 15 minuta na sobnoj temperaturi ili do preko noći u frižideru.

  2. Zagrijte rernu na 220°C. Poređajte piletinu na podmazan pleh. Pecite 15 minuta, promiješajte i pecite još 5-10 minuta ili dok se potpuno ne obradi termički.

  3. U međuvremenu, pomješajte krastavce, avokado, limun, mirođiju, so i biber.

  4. Servirajte tako što ćete staviti listove zelene salate na dno tanjira, pa poređajte komadiće piletine, zatim feta sir, pa mješavinu krastavca i avokada, a potom i mješavinu od jogurta. Po želji možete sve i da pomiješate.