Patrijarh Pavle, poznat po skromnom načinu života, navodno je rijetko uživao u slatkišima, ali kada bi se odlučio za poslasticu, omiljeni kolač bila mu je krempita.
U nastavku donosimo recept za jednu starinsku varijantu, a vi možete kolač i dodatno ukrasiti voćem ili šlagom.
Krempita na starinski način
Sastojci:
- 2 gotova lisnata tijesta
- 2 l mlijeka
- 400 g kristal šećera
- 8 kesica vanilin šećera
- 300 g oštrog brašna
- 10 jaja
- 5 kašika šećera za bjelanca
Priprema:
Lisnato tijesto izbockajte viljuškom i ispecite u rerni. Zatim spremite fil tako što ćete u 2 litra mlijeka skuvati umućena žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Kada dobijete masu kako što je puding pustite da se prohladi. Umutite bjelanca pa dodajte skuvanim jajima. Jednu koricu stavite na dno, rasporedite fil, pa stavite drugu koricu i pospite je šećerom u prahu.