Patrijarh Pavle, poznat po skromnom načinu života, navodno je rijetko uživao u slatkišima, ali kada bi se odlučio za poslasticu, omiljeni kolač bila mu je krempita.

U nastavku donosimo recept za jednu starinsku varijantu, a vi možete kolač i dodatno ukrasiti voćem ili šlagom.

Krempita na starinski način


Sastojci:



  • 2 gotova lisnata tijesta

  • 2 l mlijeka

  • 400 g kristal šećera

  • 8 kesica vanilin šećera

  • 300 g oštrog brašna

  • 10 jaja

  • 5 kašika šećera za bjelanca



Priprema:


Lisnato tijesto izbockajte viljuškom i ispecite u rerni. Zatim spremite fil tako što ćete u 2 litra mlijeka skuvati umućena žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Kada dobijete masu kako što je puding pustite da se prohladi. Umutite bjelanca pa dodajte skuvanim jajima. Jednu koricu stavite na dno, rasporedite fil, pa stavite drugu koricu i pospite je šećerom u prahu.