Naime, konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

- Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama - objašnjava nutricionistkinja dr. Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana, odnosno, riba iz konzerve.

Otkriveni alarmantni nivoi žive u tunjevini


To su sigurno, kaže, sardele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtijeva dugu pripremu ili kuhanje.

Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.

- Konzervisane srdele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna - rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Kako jesti srdele?


Zdravstvene smjernice sedmično preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Kording preporučuje da je pomješate s tjesteninom, sirom ili krekerima za užinu.

- Lično najviše volim da iz izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu - rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se srdela iz konzerve ubaci u ishranu.

BONUS VIDEO