Stručnjaci sve glasnije upozoravaju da tri popularna mliječna proizvoda prave haos u crijevnoj flori, dižu apetit i goje bez da toga uopšte budete svjesni.
Dijetolog Darija Rusakova navodi da nije svaka fermentisana namirnica prijatelj vašeg stomaka. Naprotiv, baš među njima kriju se najveći saboteri, piše Ona.rs.
Kada su se ovi simptomi pojavili, za Nebojšu Glogovca je to značilo kraj: Tihog ubicu obično otkriju kasno
Jogurti sa aditivima
Jogurti sa voćem, pahuljicama, aromama i ostalim slatkim dodacima nemaju veze sa pravim mliječnim proizvodom. Prepuni su šećera, pojačivača ukusa i raznih aditiva, pa više podsjećaju na desert nego na nešto što biste svrstali u zdrav obrok.
Zbog ogromne količine šećera remete apsorpciju kalcijuma i direktno napadaju crijevnu mikrofloru.
Mliječni proizvodi bez masti
Svi oni light jogurti i pavlake koje kupujete jer djeluju fit i dijetalno zapravo su marketinški trik. Da bi nadoknadili teksturu koju uklanjanjem masti izgube, proizvođači ubacuju skrob, koji kalorijski ide rame uz rame sa ugljenim hidratima. Problem je i to što ovakvi proizvodi uopšte ne zasićuju, već, naprotiv, tjeraju tijelo da traži još, jer skače šećer u krvi.
Masna pavlaka
Pavlaka sa 25 do 30 posto mliječne masti posebno opterećuje pankreas i jetru. Teško se vari, pravi zagušenje u sistemu i vremenom može da doprinese gastrointestinalnim tegobama. To ne znači da treba da je izbacite iz života, ali znači da treba da birate pametnije. Pavlaka sa 10 do 15 posto masti je znatno lakša za varenje i neće praviti haos u organizmu.
(Ona.rs)