Ipak, nauka kaže da bi ta navika mogla da vas sačuva od ozbiljnih zdravstvenih problema – posebno kada je riječ o zdravlju jetre.

Skrivena opasnost: Kako šećer utiče na jetru?Teško se odričemo slatkiša i grickalica jer ih tijelo često „traži“. Ipak, čak i ako namirnice djeluju bezazleno, one mogu opasno uticati na naš metabolizam i zdravlje jetre.

Studija objavljena u Journal of Hepatology pokazala je da čak i umjerene količine dodatih šećera mogu udvostručiti proizvodnju masti u jetri, povećavajući rizik od:

masne jetre (NAFLD),dijabetesa tipa 2.U istraživanju je učestvovalo 94 muškarca (18–30 godina) s niskim BMI-em. Iako im unos kalorija nije povećan, dodatak fruktoze kroz napitke doveo je do znatnog rasta masti u jetri.

Koliko šećera je previše? Američko udruženje za srce savjetuje:


do 25g šećera dnevno za žene (6 kašičica),do 36g za muškarce (9 kašičica).Ali prosječan Amerikanac unosi čak 17 kašičica dnevno – najviše kroz industrijski prerađenu hranu i pića.

Pet navika koje ozbiljno štete zdravlju jetre


Slatka pića i deserti

Gazirani i sportski napici, kao i deserti i slatkiši, puni su dodatog šećera koji se ne koristi kao energija, već se pretvara u masnoće u jetri.

Rafinisani ugljeni hidrati

Bijeli hljeb, krofne, peciva, lepinje za burgere – sve to podiže šećer u krvi i vodi do insulinske rezistencije, jednog od faktora za nastanak masne jetre.

Prerađena hrana

Smrznute večere, obroci iz mikrotalasne i konzervisani proizvodi sadrže:

dodat šećer,so,loše ugljene hidrate.Ovo je kombinacija koja direktno opterećuje jetru.

Crveno meso

Iako sadrži gvožđe i proteine, zasićene masti iz crvenog mesa povećavaju trigliceride u jetri. Preporučuje se umjereno konzumiranje.

Alkohol

Čak i male količine alkohola dodatno nakupljaju masti u jetri. Ako imate problem s jetrom – potpuno izbjegavanje alkohola je preporučeno.

Šta dobijate ako eliminišete ove navike?

Zdravija jetra Manje masnih naslaga Bolji metabolizam Potencijalni gubitak viška kilograma

Počnite s malim koracima: izbacite gazirana pića, čitajte etikete i birajte svježe umjesto prerađenog. Vaša jetra će vam biti zahvalna.