I dok to svakako ima smisla, stručnjaci naglašavaju još jedan važan faktor koji često zanemarujemo - vrijeme kada jedemo.

Muči vas gorušica ili imate problema sa refluksom želudačne kiseline? Stručnjak za ishranu dr Ridima Kamsera podijelila je korisne savjete - kada bi tačno trebalo da jedete i koje (iznenađujuće) namirnice bi trebalo da izbjegavate kako biste poboljšali varenje i spriječili neprijatne simptome.


Kada se spomene refluks kiseline, većina ljudi odmah pomisli na ljutu hranu i gazirane napitke koje treba izbjegavati. I dok to svakako ima smisla, dr Kamsera naglašava još jedan važan faktor koji često zanemarujemo - vrijeme kada jedemo. Prema njenim riječima, tajming obroka može da ima jednako veliki uticaj na simptome refluksa kao i sam izbor hrane.

Šta je refluks i kako se manifestuje?


Refluks kiseline nastaje kada se želudačna kiselina vraća nazad u jednjak. I dok želudac ima zaštitu od kiselina, jednjak nema, pa dolazi do simptoma poput peckanja u grudima, kiselog ukusa u ustima ili osjećaja knedle u grlu.

Zanimljivo je da refluks ne mora uvijek da izgleda tako očigledno. Postoji i takozvani "tihi refluks", koji ne izaziva klasičnu gorušicu, već se može manifestovati promuklošću, problemima sa zubima ili hroničnim kašljem. Zbog toga se često pogrešno pripisuje alergijama ili astmi.


5 savjeta za obroke koji pomažu kod refluksa


Naš sistem za varenje funkcioniše u skladu s unutrašnjim biološkim satom. Ako se prilagodimo tom ritmu, možemo u velikoj mjeri da smanjimo ili čak spriječimo pojavu simptoma, otkriva dr Ridima Kamsera.




  • Ne jedite bar tri sata prije spavanja: Ležanje odmah nakon jela povećava rizik da se kiselina "vrati" u jednjak. Zato bi večera trebalo da bude najkasnije tri sata prije odlaska u krevet. Ako ipak večerate kasno, pokušajte da spavate uz dodatne jastuke kako biste podigli gornji dio tijela - gravitacija će pomoći da kiselina ostane tamo gde treba.

  • Najviše kalorija unesite ranije u toku dana: Digestivni enzimi su najaktivniji prije podne i oko podneva. Zbog toga bi doručak i ručak trebalo da budu obimniji, dok bi večera trebalo da bude lagana. Tijelo najbolje vari složenije obroke između 10 i 14 časova.

  • Držite se redovnih termina za obroke: Neredovni obroci mogu da zbune vaš digestivni sistem, tako da on počne da luči kiselinu kad nije potrebno. Idealno je jesti na svakih 3-4 sata. Tako ćete smanjiti rizik od refluksa, stabilizovati hormone gladi i izbjeći prejedanje.

  • Opustite se prije jela: Stres znatno usporava varenje jer tijelo ulazi u "bori se ili bježi" režim. Prije obroka izdvojte par minuta da se opustite - dišite duboko, prošetajte kratko ili jednostavno napravite pauzu. Hrana pojedena pod stresom može da se vari i do 40% sporije, što povećava šanse za pojavu refluksa.

  • Pazite kada uzimate lijekove: Lijekovi za smanjenje kiseline djeluju najbolje ako se pravilno uzimaju. Na primjer, inhibitori protonske pumpe bi trebalo da se piju 30-60 minuta prije prvog obroka. S druge strane, antacidi djeluju bolje poslije obroka, kada simptomi obično počinju. Takođe, izbjegavajte da vitamine B i C uzimate zajedno s lijekovima za želudac - to može da smanji njihovu apsorpciju.



4 namirnice koje vas mogu iznenaditi, a pogoršavaju refluks


I dok su ljuta i masna hrana poznati "krivci", postoji i nekoliko manje očiglednih namirnica koje takođe mogu da izazovu tegobe:




  • Paradajz- Pun je prirodnih kiselina (limunska, jabučna) koje mogu dodatno da zakisele želudac. Izbjegavajte ga, naročito uveče. Umjesto njega, probajte pečene crvene paprike - imaju sličnu teksturu, ali manje kiseline.

  • Nana - Iako djeluje umirujuće u čajevima, nana opušta donji sfinkter jednjaka, pa kiselina lakše "procuri" nazad. Kod osjetljivih osoba čak i pasta za zube s nanom može da izazove tegobe.






  • Punomasni mliječni proizvodi - Masnoće usporavaju varenje, pa kiselina duže ostaje u želucu i ima više vremena da izazove probleme. Umjesto punomasnog mlijeka ili sira, birajte biljne alternative bogate kalcijumom - kao što su, recimo, bademovo mlijeko.

  • Sirov crni luk - Sadrži vlakna koja fermentišu u stomaku, izazivaju gasove i pritisak, a to sve može da pogorša refluks. Ako volite luk, probajte komorač - ima sličnu hrskavost i aromu, ali je blaži za želudac.



- Refluks kiseline se ne rješava samo izbjegavanjem ljute hrane, potrebno je razmišljati šire. Pravilno vrijeme obroka, prepoznavanje skrivenih "okidača" u ishrani i usklađivanje sa ritmom sopstvenog tijela mogu da naprave veliku razliku. Male dnevne promjene mogu da vam pomognu da se zauvijek oslobodite peckanja, nelagodnosti i problema sa varenjem - poručuje dr Kamsera, piše Onlymyhealth.