Potrebno je:
300 g brašna
225 g hladnog putera
100 ml hladne vode
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za fil:
6-8 jabuka
1 šolja šećera
1 kašika soka od limuna
3 kašike gustina ili brašna
1 kašičica začina (cimet, muskatni oraščić, mljeveni đumbir)
Priprema:
Pomješajte brašno, puter, vodu, so i šećer pa zamjesite tijesto. Podijelite ga na 2 dela, umotajte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Zasebno pomješajte jabuke, šećer, limunov sok, brašno i začine. Polovinu testa razvucite oklagijom i prebacite u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Preko stavite fil od jabuka pa preko naseckane kockice putera. Drugu razvučenu polovinu tijesta prebacite preko fila. Zasijecite koru da ne bi pukla tokom pečenja. Pecite pitu 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite na 170 stepeni i pecite još 40 minuta.