Potrebno je:

300 g brašna

225 g hladnog putera

100 ml hladne vode

1 kašika šećera

1 kašičica soli

Za fil:

6-8 jabuka

1 šolja šećera

1 kašika soka od limuna

3 kašike gustina ili brašna

1 kašičica začina (cimet, muskatni oraščić, mljeveni đumbir)

Priprema:


Pomješajte brašno, puter, vodu, so i šećer pa zamjesite tijesto. Podijelite ga na 2 dela, umotajte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Zasebno pomješajte jabuke, šećer, limunov sok, brašno i začine. Polovinu testa razvucite oklagijom i prebacite u pleh za pečenje obložen pek-papirom. Preko stavite fil od jabuka pa preko naseckane kockice putera. Drugu razvučenu polovinu tijesta prebacite preko fila. Zasijecite koru da ne bi pukla tokom pečenja. Pecite pitu 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite na 170 stepeni i pecite još 40 minuta.