Sastojci za keto lazanje:


kore

– 150 g bademovog brašna

– 50 g krem sira

– 2 jaja

– 1 kašika psyllium praha (ili mljevenih lanenih sjemenki)

– 1 kašičica praška za pecivo

– prstohvat soli

sos od mesa:

– 400 g mljevenog mesa (junetina ili mejšavina junetine i svinjetine)

– 1 glavica crnog luka

– 2 čena bijelog luka

– 400 g paradajz pirea

– 2 kašike maslinovog ulja

– 1 kašičica origana

– 1 kašičica mljevene crvene paprike

– So i biber po ukusu

preliv (bešamel sos):

– 200 ml pavlake za kuvanje (30% masti)

– 100 g rendanog parmezana

– 100 g rendanog kačkavalja (ili sira po izboru)

– 1 jaje

– prstohvat soli i bibera

Kako se prave keto lazanje:


Tijesto:

U činiji umutite jaja i krem sir dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte bademovo brašno, psyllium prah, prašak za pecivo i prstohvat soli. Miješajte dok se ne formira kompaktno tijesto.

Ostavite tijesto da odstoji 5-10 minuta kako bi psyllium (ili lanene sjemenke) upili vlagu i povezali smjesu.

Zagrijte rernu na 180°C.

Tijesto podijelite na dva dijela. Između dva lista papira za pečenje razvucite prvi dio tijesta tanko, u obliku pravougaonika (debljine oko 3 mm), tako da bude u veličini tepsije u kojoj ćete praviti lazanje.

Pecite tijesto 10-12 minuta, dok blago ne porumeni, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ponovite postupak sa drugim dijelom tijesta.

Sos od mesa:

U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk i pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, so i biber po ukusu, i pržite dok ne porumeni, oko 8-10 minuta.

Dodajte paradajz pire, origano i mljevenu crvenu papriku. Kuvajte još 10 minuta na laganoj vatri, dok se sos ne zgusne.

Bešamel sos:

U činiju umutite jaje, pavlaku za kuvanje, rendani parmezan i kačkavalj. Dodajte prstohvat soli i bibera. Miješajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Slaganje lazanja:


U podmazanu tepsiju stavite prvi list pečene kore. Preko kore rasporedite polovinu sosa od mesa, pa prelijte sa malo bešamel sosa. Pokrijte drugim listom kore, dodajte preostali sos od mesa i ostatak bešamela. Preko svega pospite dodatnih 50 g rendanog kačkavalja za hrskavu koricu.

Pecite lazanje u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok se lazanje lepo ne zapeku i dobiju zlatnu koricu.

Izvadite iz rerne i ostavite lazanje da se malo prohlade prije serviranja, kako bi se slojevi lijepo stegli.

BONUS VIDEO:

;pp=0gcJCU8JAYcqIYzv