Dobre, starinske torte su uvijek dobar izbor za bilo koju vrstu proslave, a mnogima je jedna od omiljenih puslica torta sa orasima. Recept za ovaj prelijepi desert iako možda djeluje komplikovano, zapravo i nije, pa se svaka domaćica može upustiti u njenu pripremu:

Sastojci za puslicu tortu sa orasima:


za kore:

10 bjelanaca

400 g šećera

za fil:

10 žumanaca

15 kašika šećera

200 ml mlijeka

250 g mljevenih oraha

250 g putera

dodatno:

slatka pavlaka

malo sjeckanih oraha

Priprema puslice torte sa orasima:

Polovinu bjelanca čvrsto umutite pa im postepeno dodajte polovinu šećera, pa mutite sve još nekoliko minuta da se sve lijepo sjedini. Odaberite kalup ili pleh u kom ćete peći kore, pa obložite papirom za pečenje i sipajte smesu u pleh, poravnajte i pecite 35 minuta na 150 stepeni. Pecite i drugu koru po istom principu.

Dok se kore peku, pripremite fil. U činiju sa žumancima ubacite 15 kašika šećera, pa dodajte mlijeko i stavite da se fil kuva uz neprestano mešanje. Čim počne da se zgušnjava i da vri, sklonite sa ringle što je jako važno da se žumanca ne kuvaju predugo jer će se zgrudvati. Ostavite da se prohladi.

Kada se fil bude prohladio, dodajte mljevene orahe, a kada se skroz ohladi, pomiješajte ovaj žuti fil sa pjenasto umućenim puterom.

U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku pa filovati sljedećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila pa umućena slatka pavlaka. Ukrasite po želji seckanim orasima ili nečim drugim i dobro je ohladite, minimum tri do četiri sata i spremna je za posluženje.

Prijatno!

BONUS VIDEO: