Čips može biti i zdrav, ali ako je od kelja. Evo kako da ga sami napravite.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice bijelog luka u prahu (opciono)
- ½ kašičice susama, parmezana ili čilija (za dodatni ukus)
Priprema:
- Priprema kelja – Operite listove kelja, osušite ih (važan korak da bi čips bio hrskav) i otkinite tvrde dijelove stabljike
- Sječenje – Isjecite listove na veličinu zalogaja.
- Začini – Stavite listove u činiju, dodajte maslinovo ulje, so i začine po želji. Dobro promješajte rukama da se ravnomjerno oblože.
- Pečenje – Poređajte listove u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.
- Temperatura i vrijeme – Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok listovi ne postanu hrskavi (pazite da ne izgore!)
- Služite odmah – Čips je najbolji dok je svjež i hrskav!
Saveti:
✔ Ako volite sirasti ukus, pospite svježe izrendanim parmezanom nakon pečenja.
✔ Za blago dimljeni ukus, dodajte prstohvat dimljene paprike.
✔ Može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi dan-dva, ali je najbolji odmah nakon pečenja, piše portal medik.rs