Čips može biti i zdrav, ali ako je od kelja. Evo kako da ga sami napravite.

Sastojci:


  • 1 glavica kelja

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • ½ kašičice soli

  • ½ kašičice bijelog luka u prahu (opciono)

  • ½ kašičice susama, parmezana ili čilija (za dodatni ukus)


Priprema:

  1. Priprema kelja – Operite listove kelja, osušite ih (važan korak da bi čips bio hrskav) i otkinite tvrde dijelove stabljike

  2. Sječenje – Isjecite listove na veličinu zalogaja.

  3. Začini – Stavite listove u činiju, dodajte maslinovo ulje, so i začine po želji. Dobro promješajte rukama da se ravnomjerno oblože.

  4. Pečenje – Poređajte listove u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje.

  5. Temperatura i vrijeme – Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 10-15 minuta, dok listovi ne postanu hrskavi (pazite da ne izgore!)

  6. Služite odmah – Čips je najbolji dok je svjež i hrskav!


Saveti:


✔ Ako volite sirasti ukus, pospite svježe izrendanim parmezanom nakon pečenja.
✔ Za blago dimljeni ukus, dodajte prstohvat dimljene paprike.
✔ Može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi dan-dva, ali je najbolji odmah nakon pečenja, piše portal medik.rs