Da bismo olakšali posao, sarmu možemo pripremiti u rerni. Sarma se može pripremiti, a sutradan preliti sosom i sve zajedno završiti u rerni. Priprema je jednostavna i brza, a prednost je što karakterističan miris kiseloga kupusa nije toliko izražen kao kada se sarma kuva na šporetu.

Evo kako da pripremite ovaj popularni porodični ručak na ovaj način:

1 kg mljevenog svinjskog, goveđeg ili mješanog mesa

100 grama suvog pirinča

2 manja jaja

1 luk

3 čena bijelog luka

1 velika ili 2 male šargarepe (opciono)

so, biber, mljevena paprika (po ukusu)

1 kesica mješavine začina za sarmu (po želji)

2 glavice kiseloga kupusa

300-400 g isečenih suvih dimljenih rebara (opciono)

ulje

3 kašike oštrog brašna

2-3 kašike paste od paradajza

1 kašičica mljevene slatke paprike

1 lovorov list

2 l goveđe supe

Priprema


U veću činiju dodajte mljeveno meso, pirinač, jaja, rendani luk i bijeli luk (i šargarepu, ako ih koristimo) i začine. Čistim rukama dobro izmješati sastojke. Ako za sarmu koristimo mješavinu začina, pripremite je prema uputstvu na kesici i umješajte sa ostalim sastojcima u mljeveno meso.

Glavicu kupusa podijelimo na pojedinačne listove, od kojih nožem isiječemo tvrdi dio. Kada dođemo do dijela glavice gdje su listovi premali za pripremu sarme, taj dio isiječemo na komade koje stavljamo na dno šerpe/posude sa poklopcem, koje možemo da stavimo u rernu. Takođe možemo isjeći trake ili komade tvrdog dijela listova. Ako je kupus previše kiseo, brzo isperite listove pod mlazom vode.

Na jedan kraj lista kupusa stavite lopticu mesa, pa pažljivo umotajte u karakteristični oblik sarme. Zatim ih pažljivo stavljamo jednu do druge u pleh. Između njih dodajemo komade dimljenih rebara. Obično dobijamo dvije vrste, ali pazite da odozgo bude malo prostora jer će se sarma malo naduti tokom pečenja.

Zatim se priprema sos. Na zagrijanom ulju propržite brašno. Dodajte 2-3 kašike paradajz paste, lovorov list i kašičicu mljevene paprike. Dobro promješati, pa preliti goveđom čorbom (može i 2 goveđe kocke rastvorene u mlakoj vodi). Sarmu prelijte pripremljenim sosom. Pokrijte posudu i stavite u rernu zagrijanu na 170 stepeni Celzijusa 4 do 5 sati.

U mljeveno meso možemo umješati i 200-300 g dimljene slanine (može i pančeta), koju prije toga sitno sameljemo ili isiječemo na komadiće.

BONUS VIDEO: