Sastojci za čokoladnu tortu sa korom:
Kora:
8 jaja
5-6 kašika šecera
8 kasika brašna
8 kašike ulja
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Fil:
1/2 litre slatke pavlake
200 g crne čokolade
200 g mliječne čokolade
Preliv za kore:
2 kašike kakaa
2 dcl mlijeka
1 ekstrat ruma
Priprema:
Prvo se savjetuje priprema fila, zato što mu treba vremena da se ohladi.
1. korak
Fil za kore: U 1/2 litre slatke pavlake dodati 200gr crne i 200gr mlječne čokolade. Čokoladu izlomiti na kockice. Sve zajedno staviti na slabu vatru da se polako čokolada topi, nikako da vrija. Miješati povremeno da se čokolada i pavlaka sjedine. Kada se čokolada u potpunosti otopi skinuti sa vatre i staviti da se ohladi.
2. korak
Kora: Odvojiti bjelanca od zumanaca i mutiti bjelanca dok se ne dobije pjenasta struktura, potom dodavati šećer. Kada se stegne masa dodati preostala žumanca, potom dodati brašno,ulje i kakao,i na kraju prašak za pecivo. Zagrejati rernu prije pečenja, peći na 180°C oko 35 minuta. Nakon isteka vremene provjeriti čačkalicom da li je kora dovoljno pečena, ako nije produžiti pečenja na još nekoliko minuta. Kada se kora ispeče ostaviti da se prohladi i presjeći je horizontalno na dva jednaka dijela.
3. korak
Preliv: Kada se kora skroz ohladi, napraviti smjesu od 2dcl mleka pomiješanog sa 2 kašike kakaa i ekstratom ruma. Natopiti kore sa tom smješom.
Skroz ohlađenu smješu od čokolada i slatke pavlake umititi mikserom dok ne dobijete čvrstu masu. Početi sa filovanjem kora. Više od pola smese staviti na jednu kora i drugu polovinu kore prebaciti nafilovan dio. Ostatak ostaviti da se nafiluje spolja. Po želji možete preko fila da stavite i šlag.
Prijatno!
BONUS VIDEO: