Sastojci:


- 4 jaja

- 15 g kokosovog ulja ili neslani puter, rastopljen

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 150 g bademovog brašna

- 100 g ksilitola ili zaslađivač po vašem izboru

- 30 g kakao praha

- ¼ kašičice sode bikarbone

- 120 ml bademovog ili kokosovog mlijeka

- 1 kašičica jabukovog sirćeta

- pola kašičice praška za pecivo

Za preliv:


- 250 g grčkog jogurta

- 1 kašičica kakao praha

- 1 kašičica zaslađivača ksilitola

Priprema:


Za preliv, sipajte jogurt na komad gaze ili muslina, stavite u sito postavljeno iznad posude i ohladite najmanje 2 sata ili preko noći. Umutite procijeđeni jogurt sa kakaom i ksilitolom i vratite ga u frižider.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Papir za pečenje pokvasite, zgužvajte, iscjedite, a potom njime obložite kalup za torte prečnika 22 centimetra.

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelanca umutite u čvrst snijeg. Pomješajte žumanca, kokosovo ulje i vanilu u činiji. Dodajte bademovo brašno, ksilitol, kakao, bikarbonu, mlijeko i sirće. U tu smjesu zatim umutite bjelanca i prašak za pecivo, pa sipajte u pleh. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 15 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi prije nego što izvadite iz kalupa. Stavite na tanjir i nanesite preliv odozgo. Pospite kakaom, prenosi b.92.

BONUS VIDEO: