Srbi koji su ovih dana jeli u jednom zagrebačkom restoranu nisu mogli da vjeruju kada su im donijeli čuvenu Karađorđevu šniclu koju su nazvali Karabobanov lungić.
Društvene mreže, prije svega platformu Iks, “zapalio je” video-snimak iz jednog restorana u Zagrebu, koji je mnoge Srbe naljutio, neke i nasmijao.
Snimkom se pozabavio i Jutarnji list.
Naime, u jednom zagrebačkom restoranu gostima nude čuvenu Karađorđevu šniclu pod imenom Karabobanov lungić. Specijalitet – pohovana svinjska šnicla s kajmakom, košta 16,5 evra.
Kako autori teksta navode, “to je, zapravo jedna verzija Karađorđeve šnicle, tradicionalnog srpskog jela, i razlike su u tome što se za Karađorđevu šniclu najčešće koristi teleće meso, dok su u Zagrebu odabrali svinjetinu i dodali sir u kajmak”.
“Dajte, ljudi, ovo je nešto poput Gučija iz Kine”, “Hrvati poznatom srpskom specijalitetu dali novo ime i naljutili Srbe”, “Da li ste vi normalni”, dio je komentara.
Oglasili su se i Hrvati:
“Još fali Karamujina šnicla i da kompletiramo!”, “Bome… prvo mljevenici, a sad Karabobanova šnicla, stvarno smo originalni, nema što”, “Čuj, Bobanova”, “Hrvati kradu fore”, pisali su neki. Drugi su pak bili pomirljiviji: “Šta ima veze kako se zove, dok god je ukusno!”
Jedan komentator otkrio je i kako je nastao naziv Karabobanova šnicla.
“Boban je inače kuvar iz Srbije u jednom od restorana u kojem se služi ovo jelo”, otkrio je neko, a autori videa su potvrdili njegovu priču.
Karađorđeva šnicla, poznata kao jedan od najpoznatijih specijaliteta srpske kuhinje, nastala je pedesetih godina 20. vijeka, a recept je smislio Milovan Mića Stojanović, jedan od najuglednijih kuvara u bivšoj Jugoslaviji.
Priča kaže da je ovaj specijalitet nastao gotovo slučajno. Stojanović je trebalo da pripremi jelo za visokog gosta u trenutku kada nije imao dovoljno vremena i specifičnih sastojaka za tradicionalne recepte. Iskoristio je ono što je imao: teleću šniclu, kajmak i šunku. Šniclu je napunio kajmakom i šunkom, zarolao je i ispohovao. Na kraju je jelo ukrasio tartar sosom.
Naziv Karađorđeva šnicla jelo je dobilo u čast vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, kako bi se odala počast nacionalnom heroju. Zbog svog oblika i prepoznatljive bijele trake tartar umaka, šnicla je u narodu dobila nadimak i “mlada nevjesta”.
Danas je Karađorđeva šnicla nezaobilazan dio menija u restoranima širom Srbije, piše B92.
BONUS VIDEO: