Posna peciva ne moraju biti suva i bezukusna — uz pravi recept mogu postati prava mala gozba! 

30 g svježeg kvasca ili 8–10 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika soli
200 ml + 250 ml tople vode (ukupno 450 ml)
800 g mekog brašna
50 ml ulja + 20 ml ulja (za dodatno miješenje)
150 g margarina (za mazanje i oblikovanje)

Za nadjev:

1 konzerva (400 g) mariniranih šampinjona
200 g posnog sira
200–300 g ajvara (po ukusu, blagi ili ljuti)
Za premaz
Posni majonez
Semenke (susam, lan, mešane semenske mešavine)

Priprema

1. Aktiviranje kvasca

U manju posudu ubaciti kvasac, šećer i kašiku brašna. Preliti sa 200 ml tople vode, dobro promiješati i ostaviti 10 minuta da se kvasac aktivira i zapjeni.

2. Miješenje tijesta

U većoj posudi pomiješati brašno i so. Dodati pripremljeni nadošli kvasac, ostatak vode (250 ml) i 50 ml ulja. Prvo varjačom sjediniti sastojke, zatim rukom zamesiti glatko i mekano tijesto.

Kada je skoro umiješeno, dodati još 20 ml ulja, premazati tijesto i kratko premijesiti. Ostaviti pokriveno da naraste 30–60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

3. Oblikovanje peciva

Nadošlo tijesto podijeliti na 12 jednakih dijelova i od svakog formirati glatku lopticu. Pokriti krpom i ostaviti da stoje dok se margarin prirodno omekša, jer će biti potreban za dalji rad.

(Napomena: u sljedećem koraku svaka loptica se dalje razvaljava i premazuje margarinom pre formiranja peciva — nastavak možete zatražiti ako želite detaljan postupak oblikovanja.)