Arabiata (Penne all'Arrabiata) u prevodu znači „ljutiti sos“, a upravo ta vatrena nota iz čili pahuljica daje mu prepoznatljiv ukus i energiju.

Ovaj sos potiče iz Italije, iz regiona Lacio, i pravi je primer kako od nekoliko osnovnih namirnica, poput paradajza, bijelog luka, maslinovog ulja i malo začina, možete dobiti nešto što podiže i najobičniji tanjir tjestenine na potpuno novi nivo.

Posebnu razliku pravi kvalitet maslinovog ulja i paradajza – dobar paradajz i maslinovo ulje čine više od pola ovog recepta. Crvene ljuspice čilija daju pikantnost, ali i naglašavaju mirise bijelog i crnog luka koji se lagano dinstaju.

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)

¼ srednje glavice bijelog luka, sitno sjeckanog

3 čena bijelog luka, sitno sjeckana

1 i ½ kašičice ljutih čili pahuljica

½ kašičice morske soli

1 konzerva (oko 800 g) cijelog oljuštenog paradajza

Prstohvat šećera od trske

Priprema:

U šerpi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.

Dodajte luk, bijeli luk, čili pahuljice i so. Dinstajte 4-5 minuta uz često miješanje, dok luk ne omekša i zamiriše.

Ubacite paradajz zajedno sa sokom iz konzerve i kašikom ga lagano zgnječite uz dno i stranice šerpe, tako da ostanu sitni komadići, ali da masa bude uglavnom glatka.

Dodajte prstohvat šećera, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 20 minuta, povremeno miješajući, dok se sos ne zgusne.

Probajte i po potrebi dodajte još soli ili malo više čilija, ako volite jače ljuto.