Arabiata (Penne all'Arrabiata) u prevodu znači „ljutiti sos“, a upravo ta vatrena nota iz čili pahuljica daje mu prepoznatljiv ukus i energiju.
Ovaj sos potiče iz Italije, iz regiona Lacio, i pravi je primer kako od nekoliko osnovnih namirnica, poput paradajza, bijelog luka, maslinovog ulja i malo začina, možete dobiti nešto što podiže i najobičniji tanjir tjestenine na potpuno novi nivo.
Posebnu razliku pravi kvalitet maslinovog ulja i paradajza – dobar paradajz i maslinovo ulje čine više od pola ovog recepta. Crvene ljuspice čilija daju pikantnost, ali i naglašavaju mirise bijelog i crnog luka koji se lagano dinstaju.
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
¼ srednje glavice bijelog luka, sitno sjeckanog
3 čena bijelog luka, sitno sjeckana
1 i ½ kašičice ljutih čili pahuljica
½ kašičice morske soli
1 konzerva (oko 800 g) cijelog oljuštenog paradajza
Prstohvat šećera od trske
Priprema:
U šerpi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
Dodajte luk, bijeli luk, čili pahuljice i so. Dinstajte 4-5 minuta uz često miješanje, dok luk ne omekša i zamiriše.
Ubacite paradajz zajedno sa sokom iz konzerve i kašikom ga lagano zgnječite uz dno i stranice šerpe, tako da ostanu sitni komadići, ali da masa bude uglavnom glatka.
Dodajte prstohvat šećera, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 20 minuta, povremeno miješajući, dok se sos ne zgusne.
Probajte i po potrebi dodajte još soli ili malo više čilija, ako volite jače ljuto.