Pasulj je kralj domaće kuhinje, ali za mnoge on ostaje ‘zabranjeno voće’ zbog neprijatnih posljedica poput nadimanja i gasova. Godinama se traži rješenje, ali samo iskusni kuvari i naše bake znaju pravi odgovor.

Tajna nije u dugom potapanju ili prolivanju vode, već u jednom tajnom sastojku koji, kada se doda u pravo vrijeme, neutrališe sve problematične elemente. Zaboravite na stomačne tegobe; ovo je trik koji će svima postati omiljen!

Šta uzrokuje gasove i nadimanje?


Glavni krivci za nadimanje su oligosaharidi – složeni šećeri koje ljudsko tijelo teško vari. Oni dolaze do debelog crijeva netaknuti, gde ih bakterije razgrađuju, stvarajući gasove. Cilj je neutralisati, ili bar drastično smanjiti aktivnost ovih šećera prije konzumacije.

Kim (kumin): Sastojak koji pomaže u varenju
Iako mnogi koriste sodu bikarbonu za brže omekšavanje, pravi, tajni sastojak koji sprečava nadimanje je kim (kumin). Ovaj snažni začin ima dokazana karminativna svojstva, što znači da aktivno pomaže u razgradnji gasova u digestivnom traktu. Kim je ključni sastojak koji se vekovima koristi za pospješivanje varenja, prenosi Krstarica.