Sastojci za koru pite od bundeve:
1 ¼ šolje univerzalnog brašna
½ kašičice soli
½ šolje maslaca, hladnog i isjeckanog na kockice
3-4 kašike ledene vode
Sastojci za fil od bundeve:
425 g pirea od bundeve (ili 2 šolje svježeg pirea)
¾ šolje smeđeg šećera, utisnutog
2 velika jaja
1 šolja pavlake za kuvanje (ili kondenzovanog mlijeka)
1 kašičica mljevenog cimeta
½ kašičice mljevenog đumbira
¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića
¼ kašičice mljevenih karanfilića
½ kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za domaću pitu od bundeve
1. Pripremite koru za pitu od bundeve "kraljica jeseni"
U činiji pomiješajte brašno i so. Dodajte hladni maslac i nožem ili prstima ga umiješajte dok smjesa ne liči na grube mrvice. Postepeno dodajte ledenu vodu, kašiku po kašiku, dok tijesto ne počne da se formira. Oblikujte tijesto u disk, umotajte u foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.
2. Prvo pečenje kore za pitu od bundeve
Zagrijte rernu na 190°C. Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u krug prečnika 30 cm. Prenesite u kalup za pitu prečnika 23 cm, odsjecite višak tijesta i izbockajte viljuškom dno. Postavite papir za pečenje i sipajte suvi pasulj. Pecite 15 minuta, uklonite pasulj i papir, pa pecite još 5 minuta. Izvadite iz rerne.
3. Pripremite fil za pitu od bundeve
U velikoj činiji umutite pire od bundeve, smeđi šećer, jaja, pavlaku, začine, so i vanilu dok smjesa ne postane glatka.
4. Pecite pitu od bundeve
Sipajte fil u pripremljenu koru. Pecite na 190°C 45-55 minuta, dok fil ne očvrsne, ali da sredina ostane blago rjeđi. Ostavite da se potpuno ohladi prije serviranja. Poslužite sa šlagom ili pospite cimetom za dodatni šmek.