Prelivene punjene paprike - sastojci:
500 gr. mljevenog mesa
15 srednjih paprika baburica
1 glavica luka
ulje
2 mrkve
1 jaje
1 kašika bijelog luka u granulama
malo paradajza
100 gr riže
1 kašika začina ili soli
malo bibera
aleva paprika
200 ml kuvanog paradajza
Prelivene punjene paprike - priprema:
Papriku oprati i izvaditi drškice sa sjemenkicama. Luk isjeći, malo propržiti na ulju, dodati rendanu mrkvu, pa kad se malo proprži dodati u mljeveno meso i sve rukama dobro izraditi, a zatim dodati bijeli luk, so, biber, alevu papriku i opranu rižu. Sve rukama dobro izmiješati.
Puniti nadjevom paprike i zatvarati kolutovima paradajza.
Papriku redati u tepsiju i sipati vodu i malo ulja, poklopiti folijom i staviti u rernu na 220 stepeni C oko 45-50 min.
U pola pečenja otklopiti, pa dodati 300 ml vode u koju ste dodali kašiku brašna i jednu kašičicu mljevene paprike i malo suvog začina.
Sipati u rerni preko njih da se paprike zapeku još 15 min. Uživajte!