Sastojci:



  • 1 kg brašna

  • 250 ml mlakog mlijeka

  • 100 ml mlake vode

  • 1 kašika soli

  • 1 kašika šećera

  • 100 ml ulja

  • 1 jaje

  • 40 g svježeg kvasca

  • 200-250 g margarina

  • 200 g sira

  • susam


Priprema:


Kvasac razmutiti u pola šolje toplog mlijeka, dodati kašičicu šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da ispuni šolju. Izmiješati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati jaje i sa toplim mlijekom zamijesiti srednje meko tijesto. Razviti koru, premazati sa 1/3 fila od umućenog margarina i sira, preklopiti kao lisnato tijesto i ostaviti da odmara 20-30 minuta na sobnoj temperaturi. Postupak ponoviti još dva puta, a četvrti put razviti koru debljine 0,5 cm i modlicom vaditi pogačice. Posuti susamom i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 C oko 20 minuta.