Sastojci:
Za tijesto:
240 ml tople vode
60 g šećera, plus za posipanje
2 ¼ kašičice instant kvasca
240 g pirea od krompira
2 kašičice vanilinog ekstrakta
950 g brašna, podijeljeno
120 g crnog kakao praha
1 ½ kašičica soli
⅛ kašičice muskatnog oraščića
60 g biljnog putera
Za fil od čokoladnog krema
630 ml sojinog mlijeka
200 g smeđeg šećera
2 kašike kakao praha
1 kašika kukuruznog skroba
120 g posne crne čokolade iseckane
60 g biljnog putera
1 kašika vanilinog ekstrakta
Recept za posne brioš krofne sa crnom čokoladom:
Kako biste napravili krofne, napravite tijesto tako što ćete toplu vodu, šećer i kvasac da umutite mikserom. Pustite da odstoji 5 minuta. Dodajte pire krompir i vanilin ekstrakt pa opet umutite. Smanjite brzinu miksera i dodajte 475 g brašna, crni kakao prah, so i muskatni oraščić. Kada se skoro sve sjedini dodajte još 240 g brašna i ponovo umutite.
Prebacite na kuku za tijesto i dodajte još 240 g brašna i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte puter po 1 supenu kašiku, potpuno miješajući nakon svake. Mijesite 8-10 minuta na srednjoj brzini ili dok se ne zalijepi za posudu. Odvojiće se od posude. Posudu premažite uljem, formirajte loptu od testa i stavite loptu unutra. Pokrijte peškirom ili plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta na toplom mjestu.
Dok se tijesto diže, napravite fil. U šerpu dodajte sojino mlijeko, smeđi šećer, kakao prah i kukuruzni skrob. Umutiti zajedno. Stavite šerpu na srednju vatru i ostavite da kuva 3-5 minuta dok ne počne da se zgušnjava, povremeno miješajući. Dodajte posne komadiće čokolade i puter. Stalno mešajte dok se potpuno ne istopi. Skinite sa vatre i umiješajte ekstrakt vanile u smjesu.
Poslije 5 minuta, promiješajte smjesu. Sačekajte još 5 minuta i ponovo promiješajte. Stavite plastičnu foliju na mješavinu. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi. Nakon 30 minuta, lagano pobrašnite površinu i razvaljajte testo da bude debljine oko centimetar. Zatim pomoću rezača za krofne isjecite oblike za krofne. Presavijte tijesto nagore, a zatim ga ponovo razvucite da biste isjekli još krofni dok ne potrošite tijesto.
Svaki isječak stavite na pleh, a zatim poklopite i ostavite da se diže 15-20 minuta. Zagrijejte ulje i pržite oko 1 minut sa svake strane, koristite tajmer jer je ovo crno tijesto da biste bili sigurni da je pravilno pečeno. Pažljivo izvadite krofne iz vrelog ulja i stavite ih na rashladnu rešetku. Kada se ohlade na dodir, dodajte ½ šolje šećera u činiju i ubacite krofnu u šećer. Kada se krofne i punjenje potpuno ohlade, koristite kesu i uski vrh napunite unutrašnjost krofne. Uživajte!
BONUS VIDEO: