Za ribu na mediteranski način potrebni je maslinovo ulje, limun i mirisni začini i kvalitetan komad pastrmke.

Posebnu ravnotežu ovom jelu daje prilog od nježnog špinata, koji upotpunjuje lagani i hranjivi obrok. Idealno za sve koji traže spoj zdravlja i ukusa na tanjiru.

Sastojci

600 g filea pastrmke

500 g očišćenog špinata

1 limun

3 češnja bijelog luka

2 kašičice soli

1 kašičica mješavine začina

ruzmarin, timijan, peršun, list

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika maslaca

Priprema

Ribu oprati i posušiti. Začiniti sa soli, bijelim biberom, bijelim lukom, limunom, mješavinom začina i začinskim biljem. Peći u tavi na ulju i maslacu nekoliko minuta, sa obje strane. Bijeli luk sitno nasjeckan, kratko propržiti u tavi na ulju i maslacu. Dodati blažiran špinat, pa prodinstati.

Pripremljeni špinat poslužiti kao podlogu za pečenu ribu.

Prijatno!

(Klix)