Za ribu na mediteranski način potrebni je maslinovo ulje, limun i mirisni začini i kvalitetan komad pastrmke.
Posebnu ravnotežu ovom jelu daje prilog od nježnog špinata, koji upotpunjuje lagani i hranjivi obrok. Idealno za sve koji traže spoj zdravlja i ukusa na tanjiru.
Sastojci
600 g filea pastrmke
500 g očišćenog špinata
1 limun
3 češnja bijelog luka
2 kašičice soli
1 kašičica mješavine začina
ruzmarin, timijan, peršun, list
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika maslaca
Priprema
Ribu oprati i posušiti. Začiniti sa soli, bijelim biberom, bijelim lukom, limunom, mješavinom začina i začinskim biljem. Peći u tavi na ulju i maslacu nekoliko minuta, sa obje strane. Bijeli luk sitno nasjeckan, kratko propržiti u tavi na ulju i maslacu. Dodati blažiran špinat, pa prodinstati.
Pripremljeni špinat poslužiti kao podlogu za pečenu ribu.
Prijatno!
(Klix)