Svaka domaćica ima svoju verziju ajvara. Neko voli blagi, neko začinjeni, neko dodaje netradicionalne začine, dok neko voli minimalizam i tradiciju.
Ipak, da iste pripremili dobar ajvar potrebno je da znate "male tajne" uz koji će biti savršeno ukusan.
Izbor paprika
Birati kvalitetne i zdrave paprike spljoštenog oblika, zato što se one najlakše i ispeku i oljušte. Neka su i skuplje, na kraju se – isplati, jer nećete dangubiti oko pečenja i ljuštenja - ništa teže, nego ljuštiti loše ispečenu papriku, dok vas čeka još na stotine njih.
Nikako ne kupujte mačku u džaku u vidu paprika uredno napakovanih i izloženih u najsjajnijem sjaju, u kutijama ili tek malo otvorenim džakovima – to na vrhu i okolo je lijepo i privlačno, ali vas unutra čekaju sitne, kvrgave, lomljenje, oštećene i često osušene paprike. Pa neka su i duplo jeftinije, na kraju izađu – duplo skuplje.
Pečenje paprika
Osnovno pravilo je da paprika bude jako dobro ispečena sa obje strane, ako je pljosnata, ili sa svih strana, ako vam se zalomi okrugla, kvrgava i svakojaka. Što je bolje ispečena, bolje će se oljuštiti i ajvar će prije biti ukuvan.
Ako paprike pečete u rerni
Ovo je posebno preporučljivo ako vam se ipak zalome one – svakojake, vodite računa da ne izgore. Podesite temperaturu na 200 stepeni, u nekoliko navrata pritisnite papriku rukom ili viljuškom i kada počinje da biva mekana, smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Onda kada paprika počne da menja boju, od svetlocrvene da prelazi u tamno bordo, isključite rernu i ostavite ih u njoj još neko vrijeme. Kada rerna više nije vruća, isipajte paprike u kese, vežite ih i pokrijte da se podpare. Ili ih sipajte u neki sud, prekrijte krpom i poklopite.
Ljuštenje paprike
Ako ste papriku dobro ispekli, ako ste je spakovali kako je opisano, da se podpari, neće biti nikakvih problema da je lepo i lako oljuštite. Ne treba vam čak ni čanče s vodom, da povremeno operete ruke. Bolje uzmite čistu staru krpu, navlažite je i povremeno njom obrišite ruke. Ajvar će vam biti zahvalan.
Recept za ajvar:
Ovo je tradicionalni recept za ajvar, a dobićete 5 većih tegli, odnosno oko 5 kg ajvara. Biće vam potrebno oko 6 sati, a rezultat je ukusan ajvar koji će svi hvaliti.
10 kg rog paprike
3 kg plavog patlidžana
1 l suncokretovog ulja
5 čena bijelog luka
2 kašike šećera
4 - 5 kašika soli (po ukusu)
Šta su glavni zahtjevi prevoznika?
200 ml alkoholnog sirćeta
10 g konzervansa (opciono)
Priprema ajvara:
Paprike i patlidžan operite i osušite čistim peškirom. Paprike poređajte na pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok koža paprike ne dobije boju i počne da se odvaja od mesa. Pečene paprike izvadite, prebacite u činiju i prekrijte plastičnom folijom da se koža poslije lakše odvoji od mesnatog dijela. Ostavite da se hladi oko pola sata. Patlidžane poređajte na lim za pečenje i stavite u rernu na 225°C i pecite 30 - 40 minuta, dok ne dobiju boju i omekšaju. Pečene patlidžane prebacite u činiju, prekrijte ih folijom i ostavite da se hlade pola sata. Poslije hlađenja oljuštite sa kože i sjemenki. Očišćene paprike stavite u cediljku da se iscedi višak vode i ajvar bude gušći. Uradite isto sa patlidžanima.
Stavite oko 600 ml suncokretovog ulja u veliku šerpu i ostavite da se ulje zagrije na umjerenoj vatri. U međuvremenu sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso ili ih isjeckajte u mašini za mljevenje. U zagrijano ulje stavite mljevene paprike i patlidžane i mješajte da ne zagori. Kad ajvar počne da kuva, dodajte sitno isjeckan bijeli luk i nastavite da miješate. U zavisnosti od količine sastojaka, biće potrebno kuvati i miješati ajvar oko 1,5 - 2,5 sata. Kad ajvar postane gust (trebaće mu otprilike 45 minuta), dodajte šećer, promiješajte, a zatim dodajte so. U početku manje, a kasnije po potrebi dodajte još. Dodajte alkoholno sirće i ponovo promješajte, pa po želji dodajte konzervans i nastavite da mješate. Nakon 60 - 90 minuta, ajvar treba da bude dobre gustine. Uzmite malo kašikom na tanjir i probajte, opciono dodajte so ili šećer. Napunite prethodno sterilisane, vrele tegle vrućim ajvarom, prekrijte krpom ili peškirom i ostavite da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim ih spremite na tamno i hladno mesto, piše Žena Blic.