Ovaj recept vuče korijene iz srca Italije, iako je možda čak popularnije u SAD-u.

Priča kaže da je kuhar Alfredo di Lelio osmislio ovaj umak 1914. godine, uzevši 'fettuccine alla burro' (tjesteninu s maslacem) kao inspiraciju te je udvostručio količinu maslaca kako bi bolje nahranio svoju trudnu ženu.

Godine 1927. dvoje američkih glumaca, Meri Pikford i Daglas Feirbenks, probali su ovo jelo i bili toliko oduševljeni da su ga skuhali za svoje holivudske kolege, piše Hola.

Slavi ovog jela pridonijelo je i to što je di Leliov sin 1977. otvorio novu poslovnicu očevog restorana "Carlos alla Scrofa" u njujorškom Rokfeler centru.

Danas je Fetućini Alfredo neizostavno jelo u italijansko-američkim restoranima.

Ipak, ako želite uživati u punom okusu ovog jela, pripremite ga onako kako se to radi u Rimu.

Potrebni sastojci:

-400 grama tjestenine ('fettuccine') -90 grama maslaca -90 grama parmezana -so -biber -peršun

Priprema:


Stavite posoljenu vodu u loncu na vatru, pričekajte da prokuha i dodajte tjesteninu. Kuhajte dvije minute manje nego što je navedeno na pakiranju.

Drugi lonac stavite na vatru i dodajte 2 kašike vode od kuhanja tjestenine. Dodajte maslac i pričekajte da se zagrije pa dodajte pola količine sira i miješajte dok se ne otopi.

Dodajte tjesteninu i još malo vode od kuhanja te dobro promiješajte.

Pospite ostatkom naribanog sira, solju, biberom i sjeckanim peršinom i poslužite prije nego što se ohladi, prenosi Tportal.