Goveđi gulaš sa domaćim knedlama pravićete rado tokom hladnijih dana. Toplo jelo na kašiku prepuno začina.

Sastojci:



  • 2 kašike ulja

  • 2 velika crna luka, tanko nasjeckana

  • 1 kašika šećera

  • 3 čena bijelog luka, vrlo sitno nasjeckana

  • 1 kašika sjemena kima

  • 6 kašika slatke paprike

  • 1 kašičica ljute paprike

  • 1 kašika sušenog origana

  • 1 kašičica sitno isjeckane majčine dušice

  • 1 lovorov list

  • 3 kašike paradajz paste

  • 2 kašike balzamiko sirćeta

  • 900 ml pilećeg bujona

  • 1 kg govedine isiječene na kockice

  • 1 kašičica soli

  • 1/4 kašičice bibera


Za knedle:



  • 470 g brašna

  • 2 kašičice praška za pecivo

  • 1 kašičica soli

  • 180 ml mlijeka

  • 2 kašike rastopljenog putera


Priprema:


Za gulaš zagrejte ulje u tiganju na jakoj vatri. Dodajte luk, pospite šećerom i pržite, često miješajući, dok luk ne porumeni i karamelizuje se, oko 20 minuta. Dodajte bijeli luk i seme kima i pržite još minut. Pospite slatkom i začinjenom paprikom i stavite da se premaže. Umiješajte origano, majčinu dušicu i lovorov list. Pržite još minut, dok ne zamiriše.

Umiješajte paradajz pastu. Dodajte sirće i bujon, pa dodajte govedinu narezanu na kockice i pospite solju i biberom. Stavite cijelu mješavinu da proključa na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Pokrijte i kuvajte dok se govedina ne raspadne, oko 1 1/2 sat, povremeno mješajući. Dodajte još soli i bibera po ukusu.

Da biste pripremili knedle, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Pomiješajte sa mlekom i otopljenim puterom, lagano miješajući. Nakon što se gulaš skuva ubacite testo za knedle tako što ćete ubacivati kašičice u čorbu koja se krčka. Pokrijte i kuvajte 15 minuta. Kada ste poklopili tiganj, ne otkrivajte ga dok se knedle kuvaju. Poslije 15 minuta testirajte knedle čačkalicom. Ako čačkalica bude čista, knedle su gotove.

BONUS VIDEO: