Sastojci:



  • 700 ml umaka od paradajza za tjesteninu

  • 450 g sušenih špageta

  • 450 g mljevene junetine

  • 400 g naribane mozzarelle

  • 300 g svježeg sira

  • 30 g naribanog parmezana

  • 5 kašika maslaca

  • 2 velika jaja

  • 1 luk

  • so i biber po želji

  • svježi bosiljak po želji


Priprema:


Zagrijte rernu na 180 stepeni. Skuhajte špagete al dente prema uputama s pakovanja.
U velikoj tavi dinstajte luk dok ne omekša i mljeveno meso dok ne dobije zlatno smeđu boju. Za to će vam trebati desetak minuta.

U mljeveno meso dodajte umak od paradajza, posolite i pobiberite. Stavite sa strane.

U velikoj zdjeli umutite dvoje jaja, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem i naribanim parmezanom. U smjesu dodajte kuvane špagete i sve dobro promiješajte.

U namašćenu vatrostalnu posudu za pečenje stavite polovinu kuvanih špageta i raspodijelite ih po cijeloj površini.

Preko špageta stavite polovinu svježeg sira, umaka s mljevenim mesom i mozzarellu.

Ponovite postupak i s drugom polovinom sastojaka. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite u rerni 40 minuta.

Uklonite aluminijsku foliju i pecite sve zajedno još 20-ak minuta da se sir rastopi i zapeče.