Prema istraživanju Univerziteta "William Paterson" u Nju Džerziju, najzdravija namirnica na svijetu je potočarka - biljka koju većina ljudi nikada nije ni probala. Potočarka (Nasturtium officinale) je vodena biljka koja raste uz potoke i rijeke. U istraživanju koje je obuhvatilo 41 vrstu voća i povrća, potočarka je dobila maksimalnih 100 bodova, nadmašivši tako kineski kupus (91,99 bodova), švajcarku blitvu (89,27 bodova) i spanać (86,43 bodova).

Potočarka sadrži izuzetno visoke količine:

• vitamina C (više nego pomorandža i limun)

• gvožđa, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma

• vitamina K, koji štiti mozak od oštećenja

• antioksidansa, koji štite DNK od slobodnih radikala

• esencijalnih ulja gorušice, koja deluju protivupalno


Kako konzumirati potočarku?


Iako je izuzetno zdrava, potočarku treba konzumirati umjereno. Stručnjaci preporučuju da ju je najbolje koristiti kao prilog ili dodatak sendvičima i salatama. Prevelike količine mogu izazvati iritaciju bešike, bubrega i želuca zbog visokog sadržaja esencijalnih ulja gorušice.

Uzgoj potočarke kod kuće


Dobra vijest je da potočarku možete uzgajati i sami, čak i ako nemate baštu. Uspijeva u vlažnoj zemlji u tegli, a najbolje raste u delimičnom mraku. Ključno je održavati zemlju konstantno vlažnom.

Bonus video: