Kada je u pitanju naša svakodnevna ishrana, ona ne može spriječiti nastanak raka, ali može biti uzrok razvoja tumora u organizmu.




Takođe, kod osoba koje su već oboljele od raka, prava kombinacija namirnica može pozitivno uticati na zdravstveno stanje pacijenta. Stručnjaci ističu da u svakom obroku treba da postoji ravnoteža sa najmanje dvije trećine biljne hrane i najviše jednom trećinom životinjskih proteina.

Ovakav način sastavljanja jela u tanjiru predstavlja sredstvo u borbi protiv karcinoma, koje propagira Američki institut za istraživanje raka, navodeći bolje i lošije izbore namirnica i njihove kombinacije.

“Prvo, jedite što više ovoga”


Doktorka Emi Moris, stručnjak za oporavak od raka koji je i sama preboljela, često na svojim društvenim mrežama dijeli savjete o zdravlju i borbi protiv ove opake bolesti. Nedavno je svojim pratiocima na TikToku otkrila koje namirnice treba izbjegavati ako ste imali tumor, a koje treba konzumirati.

– Ja sam stručnjak za oporavak od raka i prije šest godina sam preživjela rak treće faze. Prvo, jedite što više pasulja i mahunarki uopšte. Bogati su vlaknima i mogu smanjiti rizik od povratka karcinoma. Druga stvar koju treba povećati su nemasni proteini – savjetuje doktorka.

Neke od najboljih namirnica za konzumaciju tokom hemoterapije ili drugih tretmana raka su proteini na biljnoj bazi. To su namirnice koje obezbjeđuju visok nivo vitamina i minerala. To znači da oboljela osoba treba da konzumira dosta povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki. Ako se konzumiraju životinjski proteini, preporučuju se nemasne opcije poput piletine i ribe, piše Zagreb.info.

“Izbjegavajte alkohol jer povećava rizik”


Doktorka Moris takođe savjetuje koje namirnice treba izbjegavati ako je osoba preboljela rak.

– Alkohol povećava rizik od raka ili ponovnog javljanja bolesti. Ako možete, trudite se da ga izbjegavate ili bar smanjite unos. Druga stvar su prerađevine od mesa – kobasice, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano sa povećanim rizikom od raka. Zato ih izbjegavajte ili ograničite unos koliko god je moguće – preporučuje doktorka.

Ljudi oboljeli od raka moraju biti svjesni šta se dešava u njihovom organizmu, jer često imaju oslabljen imunitet koji treba osnažiti ishranom i pažljivo odabranim namirnicama, prenosi Žena Blic.

Takođe, stručnjaci naglašavaju da svi koji boluju od neke hronične bolesti, čak i ako nije u pitanju rak, treba da konzumiraju hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama, vitaminima i mineralima. Ukoliko je moguće, svaku promjenu režima ishrane trebalo bi sprovesti prije početka liječenja kako bi pacijent bio što zdraviji tokom tretmana.