Ponekad listam stare albume svojih roditelja i „zakačim“ se za fotografije. Gledam sliku svoje bake koja me nosi u rukama, gleda me s toliko ljubavi, a strukić joj kao kod tinejdžerke. Zaista, ne pretjerujem.


Ali u stvari, nije bilo neke posebne teorije. Žene 70-ih nisu se mučile s proteinima i dijetama, nisu radile kardio na prazan stomak i nisu pile vodu s limunom ujutro „da bi ubrzale metabolizam“. Ipak su mršavile. I to prilično.


Bila sam opčinjena. Počela sam kopati dublje. Ne iz nostalgije za Jugoslavijom – rođena sam kad je već počela da se raspada. Već zato što, kao ljubiteljica fitnesa, vidim da neki od principa iz tog vremena i danas funkcionišu. Jednostavno smo ih zaboravili. Ili smo ih zamijenili fitnes spravama i 17 različitih „zdravih“ doručaka napravljenih od kinoe i čia sjemenki.


Evo šta je funkcionisalo 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, a danas je potpuno zaboravljeno. Zahvaljujući tim jednostavnim navikama, milioni žena ostali su u formi – uprkos pecivima, krompiru i čaju s kriškom džema.


Jednostavno je. Nema super aplikacija. Samo fiziologija, ritam i disciplina.


Savjet br. 1: Jednostavnost ishrane = manja šansa za prejedanje




Žena u doba Jugoslavije nije bila na dijeti „bez ugljenih hidrata“, nije isprobavala povremeni post i nije posipala laneno sjeme u kašu. Ali je jela... kao normalna osoba. Bez fanatizma, ali i bez pretjerivanja.


Nije bilo stalnog pristupa čokoladicama, pici, pecivima i bureku. Ali postojala su jednostavna jela od žitarica, krompira, povrća, mlijeka i mesa – i sve to u umjerenim količinama.


Evo kako je to izgledalo u praksi:
Doručak: palenta, ali od cijelog kukuruznog brašna ili parče crnog hljeba uz jaja, ponekad sendvič s domaćom slaninom...
Ručak: pasulj ili supa, dinstani krompir s mesom, salata.
Večera: svježi sir, jogurt, kuvane makarone, nešto što je ostalo od ručka.


I evo u čemu je trik: Sve je ovo obična hrana. Ali je imala manje rafinisanog šećera, manje je bila izazovna "za jelo", i što je najvažnije – nije bilo navike grickanja po cijeli dan. Čak se ni pite nisu pravile svaki dan, a kolači pogotovo.


Osim toga, sva ta hrana morala je da se sprema ručno, a danas je dovoljno da pozovete broj telefona i poručite raznorazne đakonije. Tada smo morali:



  • stajati u redu na kasi,




  • donijeti namirnice iz radnje,




  • stajati pored šporeta,




  • zatim sve ručno oprati.





Savjet br. 2: Jedite po rasporedu – bez grickalica, užina, kao u vojsci
Ako biste rekli ženi iz doba Jugoslavije: "Jelo bi mi se nešto između ručka i večere", pogledala bi vas kao da ste ludi. Ko normalan jede između obroka? "Pa, pokvarićeš obrok!"


Režim je bio strog, gotovo vojnički. I ne zato što je neko brojao kalorije – tako je jednostavno bio uređen život. Posao, ručak po rasporedu, kućni poslovi, večera i spavanje.


Standardni režim:



  • Doručak: od 7:00 do 8:00 (prije posla)




  • Ručak: tačno u 13:00 (kod kuće ili u menzi)




  • Večera: do 19:00 (po povratku, s cijelom porodicom)




Zašto je ovo najbolji način ishrane:



  • Telo se uči stabilnom ritmu: nema skokova šećera – nema brutalnog apetita




  • Želudac se odmara između obroka




  • Jetra i pankreas nisu konstantno opterećeni




  • Tijelo "zna" kad je vrijeme za hranu i ne paniči




I da, nema kasnih večera uz serije, poslije kojih zaspite kao klada. Ljudi u to vrijeme su rano lijegali jer su ujutro morali na posao. A jesti noću – to je bilo ludost.


Savjet br. 3: Oblik tijela je sporedni efekat načina života
Žene u Jugoslaviji nisu gubile težinu zato što su to željele – nego zato što nisu mogle da miruju. Evo jednog tipičnog dana iz života moje bake:



  • Buđenje u 6:00, doručak za cijelu porodicu




  • Djeca se spremaju, ona ide pješke do autobusa




  • Smjena na nogama, pa kućni poslovi




  • Prodavnica nije bila 5 minuta vožnje nego kilometar pješke




  • Vraćanje kući s torbama




  • Kućni poslovi: kuvanje, peglanje, pranje na ruke, bez mašina




Nakon svega toga – padne u krevet kao onesviješćena. Nije joj padalo na pamet da ide u teretanu ili na traku za trčanje. Ali svakodnevna fizička aktivnost bila je sastavni dio dana – i to bolje od bilo kakvog treninga.


Osim toga, nije bilo brze hrane. Ako želite da pojedete pitu, morate:
– umijesiti kore,
– otići po jaja u kokošinjac,
– kupiti sir na pijaci,
– pa sve spojiti i ispeći.


Više posla – manje jela.


Šta možemo naučiti od domaćica iz Jugoslavije?


Pravilo 1: Jedite po rasporedu
Odredite tačno vrijeme obroka i držite ga se. Bez grickanja između. Prvih nekoliko dana biće teško, ali tijelo će se brzo prilagoditi.


Pravilo 2: Pojednostavite ishranu
Jednostavne, domaće namirnice – žitarice, povrće, meso, mliječni proizvodi. Zaboravite na superhranu i egzotične recepte.


Pravilo 3: Krećite se svakodnevno i prirodno
Ne trebate maraton. Idite pješke, penjite se uz stepenice, čistite, sređujte kuću – to je više nego dovoljno.


Pravilo 4: Ne opterećujte se
Žene nekada nisu mislile o dijeti – već su imale ritam, ograničen pristup hrani, svakodnevnu aktivnost i stabilan raspored. To nije bila dijeta, već stil života.


(Stil)