Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač – lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bijele korice, nježnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba.

[caption id="attachment_2888349" align="aligncenter" width="595"] Foto: YouTube/Deda Miletova kuhinja[/caption]


Sastojci:


Za koru:

  •     7 bjelanaca

  •     1 cijelo jaje

  •     7 kašika šećera

  •     7 kašika brašna

  •     3 kašike mlake vode



Za fil:

  •     7 žumanaca

  •     7 kašika šećera

  •     6 kašika brašna

  •     1 kašika gustina

  •     800 ml mleka

  •     250 g margarina


Za preliv kore:

  •     100 ml mlijeka

  •     1-2 kašike ruma


Za dekoraciju:

  •     šlag

  •     rendana crna čokolada


Priprema:

Umutite bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno cijelo jaje, pa umiješajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.

Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mlijeko. Kuvajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte pjenasto umućen margarin i sjedinite.

Pečenu koru polako prelijte mlijekom pomiješanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom.

Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne prije sječenja.

(Informer)