Postoji priča da se na svečanim trpezama nekada rado služio upravo ovaj kolač – lagan, kremast i nenametljivo sladak. Njegova jednostavna kombinacija bijele korice, nježnog fila i mirisa ruma osvoji svakoga ko ga proba.
[caption id="attachment_2888349" align="aligncenter" width="595"]
Foto: YouTube/Deda Miletova kuhinja[/caption]
Sastojci:
Za koru:
- 7 bjelanaca
- 1 cijelo jaje
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 3 kašike mlake vode
Za fil:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kašika gustina
- 800 ml mleka
- 250 g margarina
Za preliv kore:
- 100 ml mlijeka
- 1-2 kašike ruma
Za dekoraciju:
- šlag
- rendana crna čokolada
Priprema:
Umutite bjelanca u čvrst snijeg, postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno cijelo jaje, pa umiješajte brašno i mlaku vodu. Dobijenu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok korica ne porumeni.
Za fil umutite žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom, pa postepeno dodajte hladno mlijeko. Kuvajte uz miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa dodajte pjenasto umućen margarin i sjedinite.
Pečenu koru polako prelijte mlijekom pomiješanim s rumom da omekša. Preko nanesite fil, zatim umućen šlag i na kraju pospite rendanom čokoladom.
Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne prije sječenja.
(Informer)